Hoppade av toppjobb på McKinsey – nu ska hälsoglass göra 27-åringen till Sveriges glassdrottning

Efter Handels fick pilotutbildade Adeline Sterner jobb på studenternas våta dröm – McKinsey. Men efter många långa arbetsdagar hoppade hon av toppjobbet för att satsa på sin dröm – hälsoglass.

Det går att förena nytta med nöje när det gäller glass. Det hävdar 27-åriga Adeline Sterner. Hon drog igång försäljningen av "hälsoglassen" Add Ice Cream i slutet av förra året och säljer redan för en halv miljon kronor per månad.

När hon efter Handelsstudier och fyra år hos studenternas mest älskade arbetsgivare – McKinsey – pitchade idén för arbetsgivaren för att kunna få tjänstledigt möttes hon av rena fågelholksblicken.

"Det var bara typ va!", säger Adeline Sterner.

Men just att gå sina egna vägar har gått som en röd tråd genom hennes liv. Hon är uppväxt i Malmö. Hennes franska mamma kommer från en by utanför Cannes och lärde henne tidigt att om hon vill göra något spännande med sitt liv så är det upp till henne själv.

Idén till hälsoglass föddes under just McKinsey-tiden. Då det lätt blev långa dagar på jobbet skämde hon ofta bort sig med oxfilé, pommes frites och bearnaisesås och toppade med glass.

Hon kunde bli helt sänkt när hon kände hur blodet rusade ned till magen. Genom att hon fick nys om bloggen Tasty Health öppnades hennes ögon för att det går att kombinera det goda med ett hälsosamt leverne. Efter diverse experiment skapades fröet till Add Ice Cream.

"Visionen är god glass utan kompromisser. Vi vill att man ska kunna äta glass när som helst och samtidigt veta att det är bra för dig. Njutning ska inte alltid behöva vara relaterat till synd."

Add Ice Cream har inget tillsatt socker, hög proteinhalt och lågt kaloriinnehåll och finns i smaker som vanilj, chocolate chunk och cookie dough.

Likt hur Filip Tysander byggt upp sina framgångar genom profiler i sociala medier som skyltar med Daniel Wellington-klockor har Adeline Sterner byggt upp såväl profil- som ambassadörsteam för att driva försäljningen. Hennes glassverksamhet går som tåget just nu. Add Ice Cream finns redan i 150 butiker, mest ICA, och planen är att omsätta 4-5 miljoner kronor i år för att därefter erövra hela Sverige. Hennes långsiktiga målsättning är att kunna dra nytta av en pilotutbildning från unga år och ha råd att köpa eget flygplan.

"Jag måste sälja en jäkla massa glass för att nå dit. Blir jag riktigt rik ska jag även ha landningsbana på tomten, haha", säger 27-årige Adeline Sterner.

Det kunde dock ha börjat betydligt bättre då glassförsäljningen skulle dra igång förra sommaren. Transportstrul från producenten i Holland gjorde att fem pallar med glass blev omfrysta under resan. Förlusten landade på uppemot 200 000 kronor i försäljningsvärde. Utöver förlusten hotades hon även av stämning efter bråk om vem som skulle stå för produktionsotan. Stämningen undveks då hon genom Handels kamratanda kunde få hjälp av en juridikexpert.

Adeline Sterner läste redovisning, finansiering och nationalekonomi vid Handels. Som den spontana människa hon är fick hon sig en smärre chock när vissa studentkompisar hade 40-åriga planer för sitt liv. Dessa kunde mynna ut i att de skulle bli vd:ar för gigantiska bolag eller rentav statsminister.

LÄS ÄVEN: Svenska 19-åringarna handplockade av Facebook - som prisar deras app

Adeline Sterner menar att ständigt pågående rekryteringsevent gör det lätt att känna sig utvald, men självförtroende i all ära så länge man inte blir självgod. Det var ingen självklarhet att Adeline Sterner skulle läsa Handels, utan först hade hon långt gångna planer på att jobba som pilot. Dessa väcktes under de många flygresorna mellan Sverige och Frankrike.

Adeline Sterner drog sig inte för att knacka på dörren till cockpit. Säkerhetstänket var annorlunda innan attacken mot World Trade Center och det var lätt att bli insläppt.
Fascinationen föddes där ovan molnen. Hon tränade flygsimulatorspel i hemmet och tjatade till sig lektioner vid Sturups flygplats. Sedan blev det flyggymnasiet Scandinavian Aviation Academy på Hässlö – nära Västerås.

"Medan andra i min ålder satt och pluggade kemi flög jag tre gånger per vecka."

Utbildningen ledde till att hon endast fick flyga enmotoriga plan, medan ettårig påbyggnadsutbildning krävdes för flermotoriga motsvarigheter. Hon närde en dröm om att bli stridspilot, men våldet som ligger i yrket samt närsynthet gjorde det omöjligt. 

Kanske inte helt logiskt började hon sälja mobilabonnemang i köpcentrum. Hon siktade på två målgrupper – killar 18-23 som lätt blev "betuttade i henne" och äldre damer som tyckte att hon lika gärna kunde vara deras barnbarn. Vissa månader tjänade hon 60 000 kronor. Snart kändes det dock andefattigt och det blev Barcelona som gällde eftersom hon "alltid velat lära sig spanska."

Du känns flyktig – först pilot, telefonförsäljare, Barcelona och sedan Handels?
"Ja, jag vill nog aldrig landa haha."

Efter Barcelona påbörjade hon påbyggnadsutbildningen för piloter. Men medan Adeline Sterner hade egen bil och föreslog att man skulle dra till Stockholm vid lediga stunder ville studentkompisarna hellre sitta på rummen och spela datorspel.

"Jag fick panikångest ett par veckor in på utbildningen. Jag hade inte fyllt 20 år och såg ett liv framför mig där jag skulle jag flyga från Malmö till Stockholm och då och då till Mallorca om jag hade tur."

Hon letade intensivt efter en "backup-utbildning." Ett DN-test sade hon skulle vara bäst lämpad för Handels i Stockholm trots att hon knappt visste vad det var för skola. Handels kamratanda och entreprenörstänk passade dock som hand i handske.

"Redan som 10-11-åring sålde jag tidningar till bibliotek och bakade bullar för 5 kronor styck. Sedan insåg jag att det var smartare att köpa in bullar för 50 öre och paketera dem snyggt."

Handels passade också i det att finanskraschen slagit till och få, om ens något flygbolag, ville anställa piloter. Det gick till och med så långt att Ryanair lät folk betala för att bli piloter. Prislappen kunde landa på hundratusentals kronor, inklusive uniformen.

SAS kändes heller inte lockande eftersom det hade blivit inrikesflygningar från dag ett. Ett alternativ var flyglärare, men det var hon för oerfaren för. Så ödet ville att det skulle bli Handels stället. Där gjorde hon sin klassiska bankvecka i London, men kom snart fram till att den världen inte var något för henne och fastnade för McKinsey i stället. Konsultfirman kallas ibland begravningsentreprenörerna med tanke på de svarta kostymerna.

"Som tjej kunde jag ibland festa till det med en rosa blus i stället för en vit, haha."

LÄS ÄVEN: 184 procent på fem år - här är orterna där villapriserna rusat mest

Snacket om arbetsdagar på 20 timmar kan väl inte stämma? Det handlar väl om att skapa en mytbild?
"Få jobbar så mycket på McKinsey. Det handlar nog mer om vissa från Handels tror att det krävs för att bli partner samt att det betraktas som ett kvitto på att man är bra."

Likt Microsoft-grundaren Bill Gates blir Adeline Sterner snarare mer imponerad av smarta lata och vill alltid göra saker mer effektivt. Add Nutrition, har redan tre personer, inklusive hennes själv, och namnet öppnar för fler produkter. Den röda tråden är det syndiga kombinerat med det hälsosamma.

Jag kan osökt låta bli att tänka på amerikanska filmer där tjejer tröstar sig med glass då pojkvännen har gjort slut?
"Jo, i Bridget Jones Dagbok sitter hon och lyssnar på "All by Yourself". Jag vill att man ska kunna göra precis som i filmen, men ändå hålla sig fit."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST