Fotograf: TT

För 26 miljarder ska Zuckerberg utrota världens sjukdomar

"Vi kommer göra vår del", säger Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan.

En slags nollvision för sjukdomar. Det har har Facebooks grundare Mark Zuckerberg i åtanke när han tillsammans med sin fru Priscilla Chan lägger in 3 miljarder dollar ( i en fond för att kunna bota alla sjukdomar innan århundradet är slut.

"Om det finns ett sätt som vi kan bota alla sjukdomar under våra barns livstid, så kommer vi att göra vår del", skriver Zuckerberg och Chan på Facebook.

Deras organisation The Chan Zuckerberg Initiative ska bilda ett team av forskare och medicinska experter som ska hitta botemedel mot på olika sjukdomar. Till chefsforskare har Cori Bargmann utsetts.

Enligt BBC har det satts ut tre principer som ska guida hur investeringarna görs. Dels vill de att forskare och ingenjörer ska arbeta tillsammans i projekten som finansieras. Chan och Zuckerberg vill även bygga verktyg och teknik som får forskningen att gå framåt, och slutligen ska investeringarna öka forskningsintresset, så att forskning ska få större finansiella medel världen över.

Pengarna kommer från Zuckerbergs stora ägande i Facebook.

Det var i december 2015 som paret gick ut med att de ska skänka bort 99 procent av deras förmögenhet genom fonden. Detta i samband med att paret fick en dotter.

LÄS ÄVEN: Entreprenörerna som misslyckats: Det här ångrar vi bittert


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST