Fotograf: Stocksnap

Varningen: Här är svarta listan över flygbolagen man inte bör åka med i Sverige

Här är de 9 bolag som "toppar" listan.

Årligen släpper tidningen Vagabond i samarbete med Råd & Rön sin "svarta lista" över de flygbolag som trots rekommendationer från Allmänna reklamationsnämnden (ARN) inte har kompenserat kunder som myndigheten anser har rätt till ersättning.

Passagerare som blir mer än tre timmar försenade har rätt till upp till 5800 kronor i ersättning enligt en EU-förordning, skriver Vagabond. Många flygbolag försöker dock skylla på "extraordinära omständigheter", och betalar därför inte ut ersättning.

Här är de värsta flygbolagen, enligt årets granskning.

9. Ryanair
Ryanair var för två år sedan högst på denna lista, men har de senaste åren skärpt till sig. I år har de två ärenden där de inte betalat ersättning till resenärer om totalt omkring 11 000 kronor, trots ARN:s rekommendationer.

8. Höga Kusten Flyg
Detta svenska bolag flyger endast mellan Stockholm och Örnsköldsvik, men har ändå två ärenden från ARN där de vägrar kompensera resenärer på grund av förseningar.

7. Vueling Airlines
Det spanska lågprisbolaget har tre ärenden där ARN rekommenderar att betala ersättning till resenärerna. Totalt gäller det närmare 19 000 kronor. I ett ärende har bolaget delvis gett rättelse.

LÄS ÄVEN: Här är världens sämsta flygbolag

6. Turkish Airlines
Totalt sex resenärer har enligt ARN rätt till ersättning, men inte fått det. Ett ärende har tagits vidare till tingsrätten, men då valde Turkish Airlines att betala skadeståndet innan förhandlingarna hade påbörjats.

5. British Airways
Som många av bolagen på listan har British Airways varit med förut. I år har de ärenden gällande både förseningar och skadat bagage, där de inte betalat ut ersättning.

4. Nextjet
Sveriges största regionala flygbolag har blivit uppmanade av ARN att betala ut totalt 12 500 kronor i ersättningar, men vägrat följa rekommendationen.

3. Norwegian
Det norska flygbolaget var förra året värst, och "toppade" listan. I år har de dock bättrat sig, men har trots detta sex ärenden med totalt nio passagerare som inte fått ersättning.

LÄS ÄVEN: Världens 10 bästa flygbolag

2. Primera Air
Primera Air flyger åt charterbolaget Solresor och har fått rekommendationer att betala ut omkring 80 000 kronor till resenärer, varav endast några tusen kronor betalats ut. Ett fall har gått till tingsrätt, där Primera tvingats betala kunden.

1. Wizz Air
Värstingen på listan är ungerska Wizz Air, som vägrar betala 53 resenärer totalt 15 750 euro samt 4987 danska kronor (totalt omkring 156 000 kronor). De vill inte kommentera enskilda fall, och berättar inte varför de vägrar betala tillbaka, men skyller i samtliga fall på extraordinära omständigheter.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.