Roboten på bilden är inte en Prombot Fotograf: Itsou Inouye / TT

Ryska roboten skapade politisk kalabalik - polis försökte sätta brottslingen i handbojor

Var i maskopi med parlamentskandidat - och det är inte första gången roboten är i blåsväder.

Promobot är designad för att interagera med människor genom röstigenkänning och förmedlar information genom ett uttrycksfullt "elektroniskt ansikte", förinspelade ljudmeddelanden samt en stor skärm på sitt bröst. Bolaget menar att roboten bland annat kan användas som promotor, administratör, turistguide eller portvakt/vicevärd, enligt Livescience.

Promobot ska dock ha varit upptagen med att spela in "spela in anhängarnas åsikter om en rad ämnen" för den ryska parlamentariska kandidaten Valery Kalachev. Tanken var att informationen sedan skulle processas av Valery Kalachevs team.

ScienceAlert konstaterar att "insamlingen" låter som ett ganska oskyldigt beteende, men det ska tydligen ha väckt vrede hos lokala myndigheter. Promobot uppger att rysk polis inte bara krävde att roboten skulle förflyttas från folksamlingen, utan även försökte att sätta handbojor på den. Roboten ska dock inte ha gjort något motstånd.

"Människor gillar robotar, de är enkla att umgås med. Det finns några Promobots som jobbar för oss med att samla in människors krav och önskemål" har Valery Kalechev sagt om händelsen till media.

Det är inte första gången roboten-modellen omtalas precis. I somras ska Promobot IR77 lyckats ta sig ut genom dörrarna vid forskningsanläggningen i Perm i Ryssland och till en närliggande gata cirka 45 meter bort innan den fick slut på batterier. Roboten stod där i nära en timme medan trafikköer hann samlas. Sedan dröjde det bara ytterligare ett par veckor innan roboten försökte fly mot "friheten" igen trots att forskarna ska ha omprogrammerat den för att så inte skulle kunna ske.

LÄS ÄVEN: Googles karriärcoach: Glöm att försöka hitta din passion - det här är mitt bästa karriärråd

Promobots forskare har hävdat att man testat ett nytt positioneringssystem som gör att roboten ska kunna undvika kollisioner samtidigt som den rör sig som den själv vill. Men vid första "rymningsförsöket" ska man ha missat att stänga en port vid forskningsanläggningen, vilket gjorde att roboten lyckades fly.

Promorobots medgrundare, Oleg Kivokurtsev, fick internet att gå i taket då han uppgav att man övervägde att "göra sig av med roboten" då det var troligt att kunderna inte skulle uppskatta dess flyktbenägenhet. Det vill säga man kan väl inte döda en robot som bara suktar efter frihet.

Skeptiker menar dock att allting rör sig om ett utstuderat pr-trick kort eftersom bolaget bara veckan innan första "rymningsförsöket" annonserat sina planer på att släppa den tredje generationen av Promobot i höst. All uppmärksamhet kring Promobot har också gjort att företaget har mängder med bilder på roboten på sin blogg då trafikkaoset uppstod, vilket skeptiker bara ser som ytterligare ett bevis för att det hela var konstruerat.

ScienceAlert konstaterar att oberoende av om det rör sig om ett pr-trick eller ej belyser händelserna "verkliga bekymmer" som samhället behöver adressera inom en snar framtid. Det vill säga vilka lagar ska både hjälpa oss och skydd oss från robotar. Människor har både skadats och dödas av robotar tidigare. En arbetare vid Volkswagens fabrik i Tyskland dog bland annat efter att en robot som höll på att installeras fick liv och krossade honom mot en metallplatta.

Just nu brottas forskare och myndigheter världen över också med vad som egentligen är de bästa reglerna för att styra användning av robotar och artificiell intelligens vid krigföring, på våra vägar och samhället i stort, enligt ScienceAlert. Samtidigt uppstår frågan kring vilka "mänskliga rättigheter" avancerad artificiell intelligens egentligen ska få. Rymningsbenägen eller ej.

LÄS ÄVEN: Psykologen: Fem sätt att göra ett fantastiskt första intryck - och några katastrofala misstag


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST