Fotograf: Lars Gustafsson / Dynamo Media

"Jag rekommenderar ingen entreprenör att göra som jag"

Förut gällde 11 månader i skuld och 1 månad med vinst. Idag finns hans vegetariska biffar i hela Sverige.

11 månader i skuld och 1 månad med vinst. Det var så Jared Christensen, född i Nya Zeeland och med rötter i Danmark, levde under sina första år som egen företagare i Sverige.

"Fakturan på 45 000 kronor för förpackningen gick inte riktigt ihop med intäkterna på 19 000 kronor per månad. Jag var tvungen att ringa och få den uppdelad."

Det var i augusti under Malmöfestivalen som Jared Christensen drog in sin årslön. Kön till hans stånd där han sålde sina jordnötsbiffar ringlade lång över festivalområdet. Det var där han fick sin kundkrets och knöt kontakter.

Intresset för det vegetariska köket väcktes när hans pappa, då 55 år, skulle genomgå en hjärtoperation.

"Han åt massor av rött kött, rökte och hade ett stressigt liv. Jag ville inte gå samma öde till mötes."

Men när Jared Christensen efter ett antal vändor i Europa hamnade i Sverige blev han besviken på det vegetariska utbudet.

"Det som fanns smakade mest salt och ströbröd. Jag bestämde mig för att göra något åt situationen."

Han startade Ekko Gourmet - Ekko som i European Kai Kompany där "Kai" betyder mat på maori - hittade ett kök i Malmö som han fick använda under helgerna och satte i gång att producera jordnötsbiffar i parti och minut. Under veckorna gick han ut och sålde dem. Efter ett år hade han fyrtio butiker, mestadels lokala, som kunder.

I en nedlagd restaurang på landet kunde Jared Christensen utöka sortimentet och börja bygga lager. Nästa kliv blev en fabrik i Malmö på 260 kvadratmeter, som han fick nys om via sin flickvän. Pengarna för att iordningställa fabriken kom bland annat från en extern finansiär.

Kontraktet med Coop Danmark blev en viktig milstolpe. Men volymerna var fortfarande för låga och kostnaderna för höga. Finansiären hoppade av och konkurshotet vilade över tungt över Ekko Gourmet.

Vändningen kom när Jared Christensen kom i kontakt med Anders Wallerman och hans företag Ecab (se artikeln om Food for Progress Scandinavia på förra uppslaget). Ecab tog över såväl produktion som administration och Jared Christensen kunde nu ägna sig åt försäljning och produktutveckling på heltid.

"Det var fantastiskt. Jag bokade massor av möten i Göteborg, Stockholm och Uppsala och började åka runt. Coop var den första stora aktören att ta in mina produkter som sitt enda veganalternativ. Sedan kom de andra efter."

I dag är Ekko Gourmet ett lönsamt företag med god tillväxt, trots att intäkterna består av den provision som bolaget får från Ecab.

Jared Christensen har också sedan några år en affärspartner och "en extremt hjälpsam och fantastisk" mentor som han kommit i kontakt med via nätverket Connect Skåne.

"Min affärspartner är halvtysk så nu tittar vi på möjligheterna att expandera till Tyskland."

Jordnötsbiffarna har ynglat av sig.

Snart består sortimentet av sju produkter där hampabiffar är det senaste tillskottet.

"Det har varit tufft och jag skulle inte rekommendera någon entreprenör att göra samma resa som jag gjort."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST