Fotograf: Stocksnap

Psykologen: Fem sätt att göra ett fantastiskt första intryck - och några katastrofala misstag

Det är reptilhjärnan som styr vid första intrycket, menar psykologen Anne Grefberg.

Du möter nya människor hela tiden, varje dag. En del av dessa är viktigare för dig än andra; vissa möten betyder mer, och därför är du mer alert i de situationerna. På jobbet betyder ofta nya möten mycket - man vill skapa en relation och goda förutsättningar för en god affärsrelation. Hur ska du göra för att på ett positivt och effektivt sätt skapa ett fantastiskt första intryck? 

De flesta av oss tänker att det är viktigt att framföra att "jag kan ditt och datt", markera sig som kompetent och värdig att bära den rollen man har. Därför svänger man sig med titlar, utbildning, kompetenser, kurser och andra meriter. Det är viktigt att etablera en viss position direkt – så att man inte framstår som en duvunge. Eller?

Forskningen visar att det vi människor först scannar efter när vi möter en ny person är: "kan jag lita på dig?". Detta är evolutionärt – vi människor behöver snabbt se om en ny individ är en vän eller fiende. Det är "reptilhjärnan" som styr, våra instinkter och känslospröt som snabbt bedömer och beslutar sig för om den nya människan är att lita på eller inte. Det vi går på är huruvida vi gillar den andra eller inte. Och hur bekväm man känner sig i den andras sällskap. Forskningen visar att det finns vissa beteenden man kan uppvisa för att få andra att må bra i ens närhet, men viktigast är att de är ärliga och genuina. Om man förställer sig rasar tilliten snabbt till en nivå under fryspunkten.

LÄS ÄVEN: Han är "The Billion Dollar Nose" - och Absoluts Vodkas hemliga vapen

Så vill du skapa ett bra första intryck – följ dessa fem enkla regler:

Lyssna mer än du pratar
En som babblar om sig själv och inte lyssnar på andra, visar att man inte tycker den andra är så viktig. Så lyssna, visa att du är intresserad genom att ha ögonkontakt, le, kommunicera genom minspel – och ställ följdfrågor som visar att du är intresserad av det den andra berättar. Om du kommer med råd som inte är efterfrågad, vänder du samtalet till att ha fokus på dig. Låt den andra få ta plats, och var ömsesidig i ditt samspel.

Säg något snällt om den andra
Gör din research! Ta reda på något om den andra och ge den beröm för detta. Visa att du har uppmärksammat den andras framgång, och att du är nyfiken – på riktigt!

Var lika uppmärksam mot alla
Välj inte bort människor baserat på din subjektiva (och ofta felaktiga) bedömning av en persons viktighet för dig. Alla människor har något att lära dig, något att bidra med och förtjänar din uppmärksamhet. Se till att alla känner sig viktiga i dina ögon!

Lägg bort telefonen
Eller paddan, eller vad det nu än är som kan ta din uppmärksamhet. Bara en nanosekunds blick på telefonen, raderar hela första intrycket – och signalerar en nonchalans som är nästintill omöjlig att reparera. Din fulla uppmärksamhet är din valuta, och du ska förvalta den väl.

Ge – inte ta
Om du fokuserar på det du vill ge i situationen, kommer folk vara mer välvilligt inställda till dig än om du fokuserar på vad du vill ha. Enkelt – men trots det har många människor fokus på sig själv och sin egen agenda i möten med nya människor. Att du får det du vill ha, är en konsekvens av att den andras behov är täckt. Vi får det vi ger.

Så gå ut, träffa nya människor och testa ut om dessa förhållningssätt gör att du får lättare för att snabbt etablera god kontakt och tillit – både i affärssammanhang och privat. Du blir en person som är enkelt att gilla, och som folk vill vara tillsammans med – för du gör att de känner sig bra i din närvaro. Då har du skapat ett fantastiskt första intryck!

LÄS ÄVEN: Sockerindustrin har fått oss att tro att fett är farligare än socker i 50 år - och det är en enda studies fel


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST