Fotograf: Pexels

Nu kommer trenden till Sverige - här öppnar första butiken utan förpackningar

"Många tror att det blir ohygienskt - men det är superhygieniskt!"

I höst kommer Sverige få sin första butik helt utan engångsförpackningar. Det är i Malmö saluhall som affären Gram Malmö snart slår upp portarna i november, skriver Sydsvenskan.

I Sverige är konceptet - att butiker inte har några fördigförpackade varor - relativt nytt, men i flera andra storstäder är fenomenet eteblerat. I bland annat Paris, Berlin och Köpenhamn finns redan flera butiker.

Idén är ganska enkel. Du tar själv med dig burkar eller andra förpackningar som du vill fylla. Om du inte har med dig egna kan du köpa glasburkar eller papperspåsar i butiken, som sedan kan återanvändas.

På Gram Malmö kommer det säljas både ris, mjöl, olja, kakao, bakpulver, pasta, tvättmedel och många andra varor. Förpackningarna är i form av av hängande behållare, vilket gör det enkelt för kunderna att fylla på sina burkar och påsar.

"Många tror att det blir ohygienskt med lösviktsförsäljning, men eftersom vi har den här sortens behållare så kan ingen komma i kontakt med själva varorna. Så det är superhygieniskt", säger Rowan Drury, som startat butiken, till Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: Hemköp börjar sälja insekter: "Smakar ungefär som popcorn"

Hon har själv länge försökt minska sitt avfall och fick inspiration till butiken från föregångare på kontinenten.

"Jag funderade allt mer på hur jag kunde ändra min livsstil för att minska avfallet. Jag insåg att jag var tvungen att ändra mina konsumtionsvanor. Då upptäckte jag lösviktsbutikerna som fanns i Berlin och Paris", berättar hon. "Det här sättet att handla, i lösvikt utan förpackningar, bli mer normaliserat."

Även från saluhallens sida är man glada över butiken. Martin Karyd hyllar konceptet:

"Gram Malmö är ett fantastiskt koncept för att komplettera hela matkassetanken. Nu slipper man ta bilen till Ica för att komplettera."

LÄS ÄVEN: 7 startups som minskar matsvinnet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST