Fotograf: Volvo press

Volvo har just tillverkat den första av 100 självkörande bilar som ges bort till utvalda familjer i Göteborg

Bilarna ska köras av helt vanliga familjer på allmänna vägar.

2017 blir ett spännande år för 100 familjer i Göteborg. De kommer nämligen få vara en del i Volvos (auto)pilotprojekt Drive Me, där självkörande bilar av modellen XC90 SUV kommer att testas.

Den första bilen blev klar tidigare i veckan, skriver Volvo i ett pressmeddelande. Efter en testfas där bilarna genomgår en rad kontroller kommer de överlämnas till "vanliga familjer" - som Volvo uttrycker det - i Göteborg för att köras på allmänna vägar.

Drive Me-bilarna kommer att ha fullständiga funktioner för körning utan att använda varken händer eller fötter i särskilda autonoma körzoner kring Göteborg.

Företaget hoppas på att man ska få värdefull återkoppling från testfamiljerna, för att ytterligare kunna utveckla bilen och tekniken.

LÄS ÄVEN: Lufthansas vd chockad av marknaden: "Har inte varit med om något liknande under hela min karriär"

"Kunderna har en annan syn på sina bilar än vi ingenjörer, så vi ser fram mot att få veta hur de använder sina bilar i vardagen och vilken återkoppling de kommer att ge oss", säger teknikchefen Erik Coelingh i pressmeddelandet.

Drive Me-pilotprojektet i Göteborg är det första i en rad planerade offentliga försök. Ett liknande projekt som det i Göteborg kommer att inledas i London nästa år, samtidigt som Volvo utvärderar anbud från intresserade städer i Kina om att inleda ett Drive Me-projekt där under de närmaste åren.

Om fem år - 2021 - menar Volvo att man kommer lansera bilarna kommersiellt. Förutom detta har Volvo även sitt mål att "ingen ska förolyckas eller bli allvarligt skadad i en ny Volvo" år 2020.

LÄS ÄVEN: Vi har alla hört talas om självkörande bilar - men nu kommer de självkörande kundvagnarna

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST