Fotograf: Wikimedia

Vi har alla hört talas om självkörande bilar - men nu kommer de självkörande kundvagnarna

Världens största företag - Walmart - håller på att göra detta till verklighet.

Självkörande bilar börjar snart bli vardagsmat, med både Teslas redan lanserade autopilot, Uber och Volvo i startgroparna, och flera startups som gör tester.

VA.se har även skrivit om Starships självkörande robotar, som ska kunna leverera mat, böcker och alla möjliga varor hem till kunder, istället för att skicka dessa med bud eller post.

Men nu kan snart även självkörande kundvagnar bli verklighet. På amerikanska Walmart i USA har man nämligen fått patent på lösningen, skriver CNN Money.

Utrustad med löstagbara motorer, sensorer och videokameror ska vagnen underlätta under shoppingturerna. Först behöver man bara beställa vagnen i mobilen ute på parkeringsplatsen.

Även för personalen för uppfinningen med sig vissa fördelar eftersom det nu kan vara slut med övergivna kundvagnar. Systemet kan nämligen upptäcka obevakade vagnar och föra tillbaka dem till "stallet" igen.

Systemet skulle också kunna underlätta för kedjan att hålla koll på varorna. Genom att söka i en databas efter en viss vara, kan en övervakad vagn (eller en annan typ av robot) åka ut för att kolla att den faktiskt finns kvar.

I nuläget finns ingen information om när systemet kan vara i bruk.

LÄS ÄVEN: Världens första drönare för passagerare kan flyga 100km/h på upp till 3500 meters höjd


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST