Fotograf: Pexels

Aldrig mera tomt på kontot den 24:e - så kommer robot-revisorerna automatisera ditt sparande

Botarna har mycket bättre koll på dina utgifter, intressen och beteendemönster än du själv - och kommer revolutionera hur vi hanterar våra pengar.

Extra pengar på sparkontot är ingen god idé. Inte minst i nollräntetider. Varje dag tär inflationen på kapitalet. Men varför inte låta framtidens botar ta hand om din ekonomi i stället och låta dem få pengarna att "jobba för dig".

Det menar Nathan Richardson, som är grundare och vd för Tradeit i en artikel i amerikanska Techcrunch. Tradeit är ett bolag som gör att app-utvecklare, förlag och marknadsplatser kan integrera vilken app, sajt eller plattform som helst med marknadsplatser inom detaljhandeln.

Nathan Richardson menar att app-ekonomin har nått sin peak och att det är dags för botarna att ta över. Nathan Richardson sticker inte under stol med att app-ekonomin har lett till nya beteenden – inte minst inom fintech-området med mobil banking, delade betalningar och annat – men hävdar att det har blivit tuffare att tjäna pengar på appar.

Han menar att dagens botar redan är app-ersättningar, men att upplevelsen fortfarande kan liknas vid att tala med dagens robotar. Det vill säga det går inte att ha en så särskilt avancerad konversation.

LÄS ÄVEN: Det här gör Warren Buffett, Richard Branson och 7 andra miljonärer innan frukost

I takt med att botarna blir smartare än appar kan de lösa saker på sätt som knappt går att föreställa sig, enligt Nathan Richardson. Han har redan ett spännande scenario klart för sig. Det handlar om att framtidens botar kommer att hjälpa oss att tjäna pengar utifrån det vi har på bankkontot.

Nollräntor och annat till trots kommer "robot-revisorer" inte bara känna till ditt spendermönster bättre än dig själv och tajma kontobalansen utifrån toppar och dalar. Nej, dessa artificiella revisorer kommer aktivt att flytta pengar mellan sparkonton, ditt kreditkort och investeringar.

Du behöver aldrig oroa dig för att kontot har så låg balans att du får extraavgifter. Botarna tajmar balansen med när bilen ska repareras eller när det har blivit så kallt att elräkningen har skjutit i höjden.

Nathan Richardson menar att det skulle gå att skapa liknande funktioner utan AI, men AI:s stora fördel är att fatta avancerade beslut utifrån din spenderhistorik, avgifter från olika finansiella institutioner och ett oräkneligt antal andra faktorer. Det vill säga boten planerar din ekonomi i förväg, utan att du behöver göra det.

LÄS ÄVEN: Startade första detektivbyrån som 9-åring - nu bekämpar hon världens ondska på Flashback


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST