ANNONS
Hållbar kretsloppsodling av fisk och grönsaker på en och samma gång. Och detta utan att havet och naturen tar skada.

Efter 20 års forskning - framtidens mat är här

Peckas Naturodlingar med klimatsmart och giftfri mat på land blir kommersiell verklighet efter 20 års utveckling. Tre års produktion är redan uppbokad.

En bassäng med fisk och ett växthus med tomater i kretsloppsodling, utan utsläpp. Näring till fisken och ytterst lite vatten är det enda som tillförs.

Allt började för 20 år sedan med Pecka Nygård i Härnösand. Han gick snabbt över till att odla på land när han såg miljöfördelarna. Därefter har företaget "Peckas Naturodlingar", med Pecka Nygård som delägare och rådgivare, byggt ut och testat sig fram med flera olika sorters fisk och odlat allt från kryddväxter till meloner. Till våren är det byggstart för den första anläggningen och tanken är att den första tomaten och regnbågslaxen når handeln i november 2017.

"Vi har fått goda resultat och grönsakerna är smakrika och fina. Fisken håller sig frisk eftersom biobäddarna har en mycket god förmåga att bryta ned främmande organismer och bakterier. Vi har under de här 20 åren inte haft ett enda sjukdomstillbud. Det som gör odlingen så stabil är att vi jobbar med naturen och ger den möjlighet att agera med biobäddarna, berättar Hugo Wikström, vd på Peckas Naturodlingar. Han fortsätter:

Namn: Hugo Wikström
Titel: Vd.
Bakgrund: Har jobbat i ledande befattning och affärsutveckling inom IT, telekom och finans, de senaste fem åren inom kretsloppsodling.
Hur samlar du energi? Genom att göra det jag brinner och står för. Jag försöker vara så progressiv som det går att vara, jag kör elbil och var tidig med att använda elcykel.

"I grund och botten har jag alltid varit intresserad av miljön men det blev extra tydligt när jag fick barn. Då fick jag tydligare värdegrunder och kände att något måste göras. Det är enormt inspirerande att jobba inom en sektor som innebär att man kan utveckla samhället i rätt riktning".

Kretsloppsodlingen består av en bassäng och ett växthus. Foder tillförs till fisken och det näringsrika vattnet leds över till en grusbädd med tomatplantor. Tomaterna tar upp näringen samtidigt som bakterier i grusbädden renar vattnet som därefter syresätts och återförs till bassängen.

Ett kilo fiskfoder ska ge drygt ett kilo fisk och drygt tio kilo tomater. Företagets idé är att fisk och grönsaker från den långsiktigt hållbara kretsloppsodlingen ska säljas i livsmedelsbutiker inom en 20-milsradie.

"Detta gör att vi kan välja tomater som smakar bra utan att behöva optimera dem för långa transportsträckor", säger Hugo Wikström.

Den första anläggningen som byggs i Västernorrland kommer att bli 4 000 kvadratmeter växthus och fiskodling. Vid full drift produceras årligen 200 ton tomater och 20 ton fisk.

"Produktionen de tre första åren är redan uppbokade av grossist. Vi har också projektplaner på gång i storstäderna. Under 2018 planerar vi att sätta spaden i marken för en anläggning som är 10-20 gånger större än den första och i samband med detta kommer vi att ta bolaget till nästa steg, då behövs det mer kapital och då genomförs även en notering av bolaget, avslutar Hugo Wikström.

Om Peckas Naturodlingar: 

Teckningskurs: Teckningskursen är 16 kronor per B-aktie. Aktierna tecknas i poster om 300 stycken. En post kostar således 4 800 kronor
Notering: Beräknad notering vid expansion 2018
Teckningstid: Emissionen avslutas 30 september 2016
Garanter: Bolagets befintliga ägare har garanterat emissionens lägsta nivå, 4 miljoner kronor

Teckninganmälan och mer information.  


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsen tror på kursuppgångar i år: "Farligt att tänka att börsen toppat"
  2. Tipset: Fyndläge i Nordea efter kursraset – ”maffig direktavkastning”
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Ny konkurs på fastighetsplattformen Tessin
  5. Pewdiepies följarskara ökar med 700% i fajten mot indiska utmanaren
  1. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  2. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant