Fotograf: Pexels

Svenska uppfinningen minskar vattenåtgången med 98 procent och gör succé utomlands - men ingen har hört talas om den i Sverige

Med flera veckor kvar på Kickstarterkampanjen har man redan nått 400 procent över målet.

Ett svenskt företag håller just nu på att göra dundersuccé på Kickstarter. Det är designföretaget Altered som har en kampanj ute, och som med 23 dagar kvar redan har fått in över 400 procent av målet på 250 000 kronor. Just nu har företaget 2000 "backers", som totalt investerat över en miljon kronor.

Så vad har dessa 2000 personer då investerat i? Jo, Altered håller på att lansera ett munstycke - Alterednozzle - som fästs på vattenkranar och atomiserar vattenflödet så att vattenåtgången minskar med 98 procent.

I ett pressmeddelande skriver företaget att de nu har fullt upp med mediala och kommersiella förfrågningar från hela världen. Utom Sverige.

"Det har blivit allt mer uppenbart att vattenbrist är ett växande problem inte bara i U-länderna", säger medgrundaren Kaj Mickos, professor emeritus i innovationsteknik. "Vi behöver bara gå till Gotland, för att inse att vattenbristen är ett stort problem. För att inte tala om Kalifornien, Brasilien och Spanien, för att nu nämna några."

Kaj Mickos har haft tekniken hemma på ritbordet i sju år, men aktualiserade idén för ett par år sedan. Och efter ett intensivt innovationsarbete finns nu färdiga produkter. 

Kickstarterkampanjen har inte bara kopplat ihop företaget med investerare, den har också ökat förfrågningarna om att köpa in produkten.

"Vi har bland annat fått en intresseförfrågan från en hotellkedja med 35 000 hotellrum worldwide", säger medgrundaren och vd:n Johan Nihlén, som nu hoppas att kapitaltillskottet ska göra att man kan möta den ökade efterfrågan. "Med större ekonomiska resurser kommer vi naturligtvis att kunna öka accelerera vår utrullning i världen. Denna uppfinning, om någon, har en global potential."

Altered är dock inte det enda svenska företaget som har kommit med smarta lösningar för att minska vattenåtgången. En av Veckans Affärers supertalanger 2015Mehrdad Mahdjoubi - driver bolaget Orbital Systems som säljer en vattensnål dusch. Bland investerarna finns bland annat Skypegrundaren Niklas Zennström.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST