ANNONS

Traders älskar tyska aktier

Tyska DAX är det mest populära aktieindexet hos CMC Markets aktiva traders. Därefter kommer de amerikanska Dow Jones och S&P 500. Även det svenska indexet OMXS30 är populärt hos de svenska kunderna. Fler favoriter finner ni i listan med de mest populära produkterna. 

Populärt

Det är ganska naturligt att DAX-indexet är den mest populära produkten hos traders, säger Nils Brobacke, analytiker på CMC Markets. Dax är Europas börslokomotiv och erbjuder de två viktigaste parametrarana för en aktiv handlare, god likviditet och låga ransaktionskostnader.

Drygt 57 000 traders över hela världen handlar med CFD-kontrakt (contracts for difference) knutna till allt från aktier, råvaror, valutor till räntepapper genom CMC Markets prisbelönta plattform. Handelsplattformen ger en god insikt i hur andra investerare hos CMC Market är positionerade. Vad är populärt att köpa? Vad säljer privatpersonerna?
Den här artikeln handlar om vilka aktier, råvaror, valutapar och index som är populärast bland CMC:s kunder.

De mest omsatta produkterna hos CMC Markets

Råvaror

1.Guld
2.Olja (Brent)
3.Olja (WTI)

Aktieindex

1. Germany 30
2. US 30
3. US SPX 500

Aktier

1. Apple
2. Compass Group
3. Facebook

Valutor

1. EUR/USD
2. AUD/USD
3. USD/JPY

 

Giganter är mest populära

Facebook noterades på Nasdaq-börsen i USA i maj 2012. Sedan dess har aktiens värde mer än tredubblats och i början av juni var bolaget värt svindlande 340 miljarder USD.

De stora

Kristofer Berggren, hos CMC Markets, berättar att stora bolag som, Facebook och Apple, är populära att handla i.

Apple är fortfarande nummer ett, med ett marknadsvärde på smått otroliga 525 miljarder USD och är också det populäraste bolaget bland CMC:s investerare.

"Det är inte bara bolagets storlek och starka varumärke som gör aktier populära. Många handlar i de produkter som de har en relation till. Väldigt många har ett förhållande till både Facebook och Apple", säger Kristofer Berggren.

Han berättar vidare att Facebook har över en miljard användare varje månad och de allra flesta loggar in via appen. Apple sålde 75 miljoner iPhones under första kvartalet. Med tanke på det är det inte överraskande att de här bolagen finns med bland de mest omsatta aktierna. 

"Att man nu kan handla utländska aktier utan att behöva betala växlingsavgift på hela positionens värde gör det mycket mer attraktivt för aktiva sparare att investera i utländska bolag", säger Kristofer Berggren. 

Öppna ett demokonto hos CMC och träna på aktiehandel i realtid.

Nils Brobacke har granskat Apple och Facebook där den tekniska analysen för Apple visar att vi har brutit ut på uppsidan ur den större nedåtgående trendkanalen som hållit sedan 2015. Kan köpare försvara viktiga 100-nivån indikerar det att Apple bör testa toppnivåer på lite sikt.

Facebook handlas i en starkt uppåtgående trend sedan botten 2015. Aktien gjorde nyligen all time high vilket på kort sikt indikerar eventuell rekyl men på lång sikt indikeras en köpsignal enligt Teknisk analys. Viktig nivå för köpare och säljare är runt 120 dollar enligt historisk prisdata.

Hårdvaluta för pengarna

Guld och olja är de mest omsatta råvarorna bland CMC:s globala kunder. Guld, som traditionellt används som en hedge till aktier, handlas på Comex-börsen i New York.
När investerarna tror att aktiemarknaden kommer att falla, positionerar de sig mot guld eftersom guldpriset ofta korrelerar negativt med aktiekurserna. Både Nordsjöolja (Brent) och amerikansk lättolja (WTI) ligger på topp tre-listan över de mest populära råvarorna.

Öppna ett demokonto hos CMC och handla direkt i priset på råvaror, i realtid

Oljepriset har fallit från 110 USD per fat i mitten av 2014 till under 30 USD per fat i början av 2016. Under sommaren har oljepriset återhämtat sig lite från bottennoteringen och ligger nu strax under 50 USD per fat.

Stark tilltro till Tyskland

Indexhandel är den produkt som är mest populär att handla i. Tyska DAX, som benämns Germany 30 i plattformen, är den produkt som mest populär. Att många väljer att handla i DAX är logiskt. Det är Europas största ekonomi med volymer långt större än OMXS30.
DAX har generarat en positiv avkastning på ca 2,3 procent vilket inte är någon fantastisk siffra. Men den mer aktiva handlaren som följer indexet har sett att DAX har haft en kuruppgång på 25 procent sedan bottennotering i februari fram till idag. Nummer två och tre på indextopplistan är derivat kopplade till två amerikanska index, Dow Jones och S&P.

"DAX-indexet är Europas börslokomotiv och ett index med mycket god likviditet. Det innebär, bland annat, att handelskostnaderna är låga, vilket gör indexet intressant för de traders som är mest aktiva. Att en stor andel av våra kunder är europeiska spelar också in, men DAX-indexet är populärt bland kunder i hela världen", säger Nils Brobacke.

Intresset för valuta växer

På andra plats som mest omsatta finansiella produkt har vi valutor. Nästan alla mäniskor har en relation till valutor. Detta genom resor, släktingar, jobb och vänner med mera.
När vi ser växlingskursen får vi snabbt en känsla för om det är dyrt eller inte. Den valuta som vi verkar ha bäst relation till är den amerikanska dollarn. Detta kan vi se då USD ingår i alla valutapar som ligger på toplistan. Populärast är EUR/USD som ligger på klar förstaplats, sen kommer AUD/USD och USD/JPY.

"Valutamarknaden är världens största och mest likvida marknad och är därför en spännande marknad för traders. Både USD och AUD är valutor som används på viktiga råvarumarknader och kan påverka och påverkas av råvarumarknaderna. Den svenska kronan påverkas inte speciellt mycket av råvarumarknaden, vi är mer beroende av de olika centralbankerna", avslutar Joakim Sandblom Sverigechef på CMC Markets.

Lust att pröva på trading med guld, olja, kakao, vete eller andra råvaror?

Öppna först ett demokonto hos CMC Markets.

Alltid på språng? Ladda ner mobilappen från App Store eller Google Play.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST