Fotograf: TT / Mark Lennihan

Nu släpps Iphone 7 - men kan den rädda Apple?

Förhoppningen är att Iphone 7 - vars detaljer redan har läckt ut - ska kunna vända Apples negativa trend.

Apple är känd för stort hemlighetsmakeri inför större produktlanseringar. Nu står Iphone 7 för dörren.

Allt pekar på att telefonen presenteras i kväll klockan 19:00 svensk tid i Bill Graham Civic Auditorium, som har plats för 7 000 personer.

Den stora frågan är om släppet av Iphone 7 kommer att vända kräftgången för Apples Iphone-försäljning under de två senaste kvartalen. Apple klådde visserligen analytikernas förväntningar, men Q2 var första gången som Iphone-försäljningen minskade och Q3 gick inte heller bra i det avseendet. Apple sålde 40,4 miljoner Iphone under Q3, vilket kan jämföras med 47,5 miljoner Iphone under motsvarande period förra året.

Det har också blivit allt tuffare för Apple att hemlighetshålla sina produkter fram tills stora släpp. Uppgifter om den nya telefonen har cirkulerat i media en längre tid.

I dagarna nådde det hela kokpunkten då världens kanske mest berömda Apple-analytiker – Ming-Chi Kuo på CGI Securities – kom med sina "spådomar" om Iphone 7.

Det borde kanske inte kallas spådomar egentligen även om ingen utom Apple kan vara riktigt säker på vad som komma skall, utan faktum är att Ming-Chi Kuo under flera år varit en mästare på att pricka in Apples hårdvarudetaljer.

Amerikanska The Verge har gjort en sammanställning över vad han förväntar sig. Här framgår bland annat att av de stora nyheterna är att modellen inte väntas ha något hörlursuttag, utan en variant är att Apple skickar med EarPod-hörlurar som kan kunna laddas via strömuttaget med hjälp av en adapter. En annan variant är såklart att Apple slänger med helt trådlösa hörlurar eller att användaren får köpa sådana.

Expressen menar att det faktum att det släppts mängder av trådlösa hörlurar och adaptrar lagom till lanseringen är en tydlig signal att hörlursuttaget troligen verkar vara ett minne blott i Iphone-telefoner framöver.

Vid det tidigare utrymmet för hörlursuttaget ska Apple ha placerat en sensor som förbättrar 3D Touch-känslan hos telefonen – 3D Touch-tekniken gör att man kan trycka i flera steg på telefonen. The Verge rapporterar också att telefonens ljudupptagning förbättrats genom att mottagaren ska fungera som en högtalare och därmed kunna erbjuda stereoljud. 

Det är dock inte denna förändring som verkligen får The Verge att gå igång, utan största nyheten, om uppgiften visar sig stämma, är att telefonen ska stöda det japanska betalningssystemet Felica NFC. Namnet står för Felicity Card och bygger på Smart Cards med Rfid-teknik – korten fungerar som elektroniska pengar. Felica NFC-tekniken används redan i en rad kort i länder som Singapore och Japan, men också USA.

En annan, kanske mer förväntad nyhet, är att kamerafunktionen fått sig en rejäl ansiktslyftning med dubbla kameralinser - vidvinkel och teleobjektiv. Båda linserna ska ha sensorer på 12 Megapixel.

Genom kombinationen av två linser kan Apple ha skapat en optisk zoomfunktion i telefonen värd namnet. Något som mobilvärlden länge har kämpat med. För att ha tillräcklig prestanda för dubbla linser förväntas Iphone 7 Plus ha ett ramminne på 3GB, medan den "mindre modellen" ligger på 2GB.

Ming-Chi Kuo menar också telefonen utrustats med en skarpare blixt genom fyra separata led-lampor – två varma och två kalla.

Precis som Apple Watch verkar telefonen ha fått en kapslingsklassning på IPX6. Det innebär att Iphone 7 är vattentät ned till en meters djup. Möjligheten ska ha skapats genom att mekaniska Home-knappen försvunnit.

Andra kanske lite mer förväntade nyheter rör exempelvis att processorkraften ökas från 1,85 Gigahertz på Iphone 6S till 2,4 Gigahertz och att basminnet går från 16 till 32 GB, men är utbyggbart till 128 GB och 256 GB.

Färgmässigt förväntas rosa guld, guld och silver finnas även för Iphone 7, medan rymdgrå ersätts med ett kolsvart alternativ samtidigt som man erbjuder en svart modell med lite mer glassig finish.

Det råder ingen tvekan om att Apple-släppet stressar konkurrenter som sydkoreanska Samsung. Bolaget släppte nyligen Samsung Galaxy Note 7. Kanske lite för tidigt kan tyckas. Det dröjde nämligen inte länge förrän Samsung fick stoppa försäljningen och återkalla 2,5 miljoner telefoner.

Orsaken? Telefoner hade fattat eld under uppladdning.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST