Fotograf: Pexels

Investerarkungen: Jag kommer aldrig investera i din startup om du missar någon av de här sakerna

Se till att inte göra något av de här misstagen om du ska söka kapital från en investerare.

Phil Nadel är en serieentreprenör med framgångar inom alltifrån finans, förlag och e-handel. Han är också en profilerad investerare som i tidiga skeden har gått in i drygt 50-talet bolag. Det brukar sluta med att en pytteliten andel får pengar. Helt enkelt för att många begår en rad generalmisstag.

Nadel har nu skrivit en lista på Techcrunch på 11 saker som får honom som investerare att dra öronen åt sig. Förhoppningen med listan är att startup-bolag ska slippa begå klassiska misstag och därmed öka chansen att få loss investeringar.

1. Brist på transparens
Grundare som inte är öppna med sin historia göre sig icke besvär. Investeringar bygger på relationer.

2. Inget skydd
Bolag som saknar skydd mot konkurrenter genom en teknik, process, kunskap eller uppbyggda relationer går under. Det är enkelt att kopiera ett företags framgångar och ju större framgång desto mer lockas konkurrenterna som flugor kring en sockerbit.

3. Saknar bevisade marknadsföringskanaler
Bolag som inte har identifierat kostnadseffektiva skalbara marknadsföringskanaler ligger risigt till. Minimum är att ha gjort tester så att man kan skala upp investeringen i kanaler man redan vet fungerar.

4. Ingen koll på nyckeltal
Philip Nadel menar att han har funnit en direktkorrelation mellan grundarens kunskap om bolagets nyckeltal och framgångar. Den som känner till nyckeltalen har nämligen lättare att "tweaka" sitt bolag.

5. Kort startbana
Vid investering vill Nadel försäkra sig om att grundarna inte behöver lägga tid på att få in ytterligare kapital under närmaste tolvmånadersperioden. Den sortens aktiviteter kräver mycket energi och gör att man lätt tappar fokus från businessen. Grundarna måste ha järnkoll på hur mycket kapital som förbränns samt ge framtida prognoser om sin "burn-rate".

6. För liten marknad
Philip Nadel träffar ofta bolag med innovativa och rentav genialiska lösningar på problem som rör en liten grupp. För att snabbt uppnå "exit-fart" krävs dock en marknad norr om 1 miljard dollar per år.

7. Saknar intäkter
Nadel har även kommit fram till att investeringsrisken minskar mer än värderingen så fort bolaget börjat få in intäkter.

LÄS ÄVEN: Då: Startade tre företag - alla floppade - Nu: 26 år och har redan tjänat 80 miljoner

8. Saknar vision
Grundarna måste ha en klar vision om hur bolaget ska öka sin storlek hundrafaldigt. För att lyckas måste man vara beredd på att avvika från den ursprungliga visionen. Den som saknar en sådan från start lär inte få det enkelt.

9. Förstår inte konkurrenter
Startup-bolag säger ofta att man inte har några konkurrenter, men Philip Nadel köper inte resonemanget och menar att det går finna konkurrensen så fort man frågar sig hur målgruppen hanterar de problem man tänker adressera. Grundare måste förstå vilka lösningar konkurrenter erbjuder, vilka marknadssegment konkurrenterna riktar sig till och hur försäljningen går till. Den som saknar sådana kunskaper kommer att misslyckas, enligt Nadel.

10. Ensidigt team
Produkter ska skapas och säljas och uppgiften kräver många förmågor. Något som sällan innehas av enda person. Här bör teamet ha erfarenhet inom rad discipliner – alltifrån ingenjörsskap och utveckling till försäljning och marknadsföring. Det går att komplettera brister genom rekryteringar, men då blir inte området en del av bolagets "DNA".

11. Vågar inte tillräckligt
Philip Nadel vill se 100-procentigt dedikerade grundare. Minimum är att jobba fulltid med verksamheten. Ett riktigt gott tecken är om man redan har investerat en stor del av sitt eget kapital i bolaget. Ytterst handlar det om att grundarna måste ta så tuffa steg att det blir otänkbart att misslyckas och att man är beredd att "kämpa till döden".

Slutligen konstaterar Philip Nadel att listan inte är komplett trots alla 11-punkter.

Då ett bolag har fått okej på samtliga punkter väntar nästa nålsöga då alla papper ska "läggas på bordet".

LÄS ÄVEN: Hyllade svenska startupen imploderar - skär bort 75 procent av tjänsterna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST