Fotograf: Pexels

Telia ska bli Sveriges nya stora startupinkubator - gör jättesatsning

Planerar stora investeringar. "The sky is not the limit", säger nye chefen.

Telia har etablerat en ny enhet, Division X, som kommer att ha fokus på investeringar inom Internet of Things, e-hälsa och analysverktyg.

Till Di Digital säger nye chefen Brendan Ives att skapandet av Division X beror på att man vill påskynda sin utveckling inom de omnämnda områdena.

Exakt hur mycket Telia ämnar att plöja ned i startups framgår inte. Enligt Brendan Ives finns en bestämd budget ännu inte på plats. Han ger dock en antydan om att enheten kommer att ha gott om krut.

"Vi har ingen bestämd budget än. 'The sky is not the limit' men eftersom vi investerade 1,3 miljarder förra året så finns det kapital", säger han. Av fjolårets 1,3 miljarder kronor gick en miljard till nyemissionen i Spotify.

Vid sidan av den nya investeringsverksamheten tillkännagav Telia under Sthlm Tech Fest att bolaget tillsammans med Ericsson ska dra igång en ny affärsinkubator för startups. I acceleratorn kommer tre till fem bolag att rymmas. Dessa kommer att få mellan sex till tolv månaders stöd av de två storbolagens experter, enligt Di Digital.

"Jag kan både se olika digitala system inom äldrevården men även för att se människoflöden för att förutsäga förseningar inom bussar och tåg", säger Brendan Ives om de startups man kommer satsa på.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant