Fotograf: Starship

Nu i Sverige - här är robotarna som levererar mat och böcker direkt till din dörr

Förra veckan rullade robotarna för första gången på svenska trottoarer.

Tidigare i somras skrev VA.se om Starship, vars små sexhjuliga robotar börjat med hemleveranser i London. Då skrev vi att robotarna snart även skulle ut i resten av Europa - och nu har turen kommit till Sverige! Förra veckan rullade de för första gången på Stockholms gator.

Till att börja med har man gjort en testkörning, där syftet var att se hur svenskarna reagerade på de små leverantörerna. Enligt rapporter ska de flesta ha varit glada och nyfikna. Många ville också - kanske lite förvånande - klappa dem.

Planen är att de första leveranserna i Stockholm ska ske under 2017. Bland annat krävs myndighetstillstånd innan de självkörande minifordonen kan lanseras fullt ut.

Face off in #stockholm #sweden #starshiprobots

Ett foto publicerat av Starship Technologies (@starshiprobots)

Företaget menar att deras robotar kan leverera det mesta, till exempel livsmedel, mat och paket. Varorna får dock inte väga mer än 10 kg, och måste hålla sig inom måtten 40x34x33 cm.

Starshiprobotarna är byggda för att kunna ta sig fram som fotgängare. De kan ta sig upp och ner för trottoarkanter, stanna för objekt som kommer i vägen, till exempel hundar och cyklister, och lär sig snabbt att navigera i området de kör.

LÄS MER OM STARSHIPS ROBOTAR: Deras tusentals små robotar ska i 6 km/h leverera mat till dörren för 1 dollar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST