ANNONS
Mats Budh, vd för AB Igrenes.

Investera nu – snart kommer genombrottet

"Det är skarpt läge, bolaget har en hiskelig potential", konstaterar AB Igrenes vd Mats Budh.

 

 

Det som började med ett meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan håller på att utvecklas till ett väldigt spännande prospekteringsföretag med betydande gasfyndigheter inom räckhåll. Snart kommer genombrottet om man ska tro Mats Budh och då pratar vi en värdering som är långt över aktiens nuvarande nivåer.

Det finns stora mängder naturgas att hämta i Morafältet inom Siljansringen, där prospekteringsföretaget Igrene har arbetat i mer än tio år. Nu närmar de sig stadiet där det kan bli produktion och aktien börjar bli högintressant för investerare.

”Vi som bor här uppe kan se hur gas läcker upp runt ringen. Det syns bäst på vintern då hål uppstår i isen oavsett hur kallt det är. Det är metangas som sipprar upp. Det har vi sett i generationer", berättar Mats Budh, vd för AB Igrenes.

"Det är skarpt läge, bolaget har en hiskelig potential", konstaterar AB Igrenes vd Mats Budh.

Igrene har undersökningstillstånd för gas och olja inom mycket stora områden av Siljansringen. Där är förutsättningarna för att hitta lock, som håller gasen instängd, goda. Med de nyligen erhållna undersökningstillstånden för ytterligare sju områden ämnar Igrene att även fördjupa undersökningsarbetet på några platser innanför den kraterkant som bildades för 377 miljoner år sedan.

Redan på 180 meter har företaget hittat gas, att jämföra med en av världens djupaste fyndigheter som ligger på fem kilometers djup, White Tiger i Vietnam. Att slippa borra djupt gör produktionen billigare.

”Vi drar av den senaste borrningen slutsatsen att vi sannolikt har kommit i kontakt med en reservoar med fri gas. Nu väntar vi ett antal olika tester och vi räknar med att fullskaletestet drar in i oktober månad”, säger Mats Budh.

Igrene har byggt en berggrundsmodell i Mora som ska simulera hur stora fyndigheterna kan vara. Ryska vetenskapsmän har sedan beräknat hur mycket gas det kan tänkas handla om. Enligt deras beräkningar handlar det om 1 miljard kubikmeter gas ner till ett djup av 700 meter. Men sannolikt ser berget likadant ut om man går ner ännu mer, vilket i så fall skulle göra fyndigheterna mycket större.

”Dessutom finns ofta gas och olja i förbindelse med varandra. Vi hoppas på att vi redan i år kommer att kunna ansöka om produktionstillstånd. Att få igång en produktion kostar cirka 70 miljoner svenska kronor”, berättar Mats Budh.

Bolaget är i skrivandets stund värt ungefär 190 miljoner svenska kronor. Det är förstås svårt för Mats Budh att ge några exakta utfästelser avseende vad han tycker att bolaget är värt, men han anser att Igrene är undervärderat.

”Bolaget har en hiskelig potential. Vill man vara med på en trevlig framtidsresa så är detta rätt investering. I min värld ser jag inget slut på hur stort detta kan bli. Reservoaren kan vara precis hur stor som helst”, summerar Mats Budh.

 

Om Igrene

Företag: AB Igrene (publ)
Verksamhet: Prospektering av gas- och oljefyndigheter i trakten av Siljan i Dalarna
Grundat: 2002 av Mats Budh, Sören Hedberg och Paul Storm
Noteras på: Aktietorget under kortnamnet ABI
Kurs: Kring 23 kr under stor omsättning. Antal aktieägare: Cirka 2 000
Nyemission: under september 2016 om cirka 23 Mkr
Målsättning: Omfattande produktion av fordonsgas och industriell gas samt försäljning av bolaget


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.