Så ska Handelshögskolans nya mångmiljonsatsning få studenterna att bli "kloka och empatiska"

Den nya inriktningen ska göra studenterna till "kloka, empatiska och omdömesgilla ledare" med "djup förståelse för kulturella sammanhang".

Handelshögskolan i Stockholm, som rankas som Sveriges bästa, har idag sjösatt en ny inriktning på sitt kandidatprogram i business and economics. Det nya spåret heter Global Challenges. Programmet innebär en utvidgad studieplan som syftar till att öka studenternas insikter om de globala utmaningar samhället står inför, och göra dem till kloka, empatiska och omdömesgilla ledare, heter det i ett pressmeddelande från den klassiska handelshögskolan. 

"Vi utbildar en liten del av landets studenter men de står för en stor del av Sveriges framtida beslutsfattare i närings- och samhällsliv. Vi vill ta ansvar för det och se till att vår utbildning står i samklang med en omvärld som ständigt förändras. Utmärkta fackkunskaper räcker inte för att bli en ledare som för samhället framåt; våra studenter måste också vara bildade och ha djup förståelse för kulturella sammanhang när de lämnar skolan", säger Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm.

Den nya utbildningssatsningen har möjliggjorts genom en generös donation om 40 miljoner kronor från stiftelsen Global Challenges Foundation. Stiftelsen etablerades 2012 av Laszlo Szombatfalvy, finansanalytiker och författare till boken Vår tids största utmaningar (2009).

LÄS ÄVEN: Hamburgaren med nio lager kött, ost, tomat och sallad kan göra dig rik - om du är snabb

"Världssamhället står idag inför ett antal globala problem och risker: klimatförändring, annan storskalig miljöförstöring, politiskt betingat våld, extrem fattigdom och fortsatt snabb befolkningstillväxt. Min förhoppning är att spåret Global Challenges på Handelshögskolan i Stockholm ska ge framtida beslutsfattare kunskap och insikter som gör att de kan bidra till en säkrare och mer hållbar värld", säger Laszlo Szombatfalvy.

Global Challenges kommer löpa parallellt med de två första utbildningsåren och bildar ett sammanhang för övriga kurser och innehåll i utbildningen. Pedagogiken bygger till stor del på samskapande mellan forskare och studenter, men också på kontinuerlig medverkan från nationella och internationella företag och organisationer.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.