Fotograf: Pexels

Håll dig undan - här är de mest arroganta yrkena

Att tycka att man är bättre än sina kollegor är snarare regel än undantag om man har något av de här jobben.

Tycker du att du är bäst på din arbetsplats? I så fall är sannolikheten ganska stor att du tillhör någon av de yrkeskategorierna som hamnat på undersökningsföretaget Payscales lista över de mest arroganta yrkena.

Det är Marketwatch som rapporterar om undersökningen, där 380 000 personer med 480 olika yrken tillfrågats om de tycker att de utför sitt jobb bättre än vad deras kollegor (med liknande arbetsuppgifter) gör.

Och det visar sig att många yrken som man kanske tror skulle komma högt, som jurister och psykologer, inte alls är med på listan. Däremot finns det flera, något överraskande yrkeskategorier med. Vad sägs till exempel om florister och lantbrukare?

LÄS ÄVEN: Forskare: Att sova som på 1600-talet kan bota dina sömnproblem

De mest arroganta yrkena enligt Payscale är:

  1. Privata kockar
  2. Vd:ar
  3. Art directors
  4. Florister
  5. Bartenders
  6. Flygledare
  7. Anläggnings- och systemoperatörer
  8. Ljudtekniker
  9. Lantbrukare*

Vad som också visar sig i undersökningen är, föga förvånande, att ju mer man tjänar, ju mer benägen är man att tycka att man är bättre än sina kollegor. Marketwatch skriver att 56 procent av de som tjänar mer än 200 000 dollar (ca 1,7 miljoner kronor) på ett år tillhör den arriganta kategorin, medan endast 3 procent av de som tjänar under 25 000 dollar gör det.

*På plats 9 kommer "farmers" och plats 10 "ranchers", vilka vanligtvis inte skiljs åt på svenska.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.