Fotograf: TT / Tim Risberg

Kritiker om barnarbetesmetallen i Apples produkter: Lagen måste ändras

Metallen framställs främst i Kongo, där barnarbete är mycket vanligt.

Metallen kobolt, som bland annat används i tillverkningen av batterier till mobiltelefoner, datorer och verktyg, utvinns ofta av barnarbetare så unga som sju år. Därför kan kobolt hamna på listan över mineraler vars ursprung måste spåras, skriver tv-kanalen CNBC:s nätupplaga.

Flera experter och och organisationer för mänskliga rättigheter menar, enligt kanalen, att kobolt borde hamna på listan, och därmed göra metallerna tanal, tenn, guld och volfram sällskap.

Den mesta kobolten i världen kommer från Demokratiska republiken Kongo (DRK), där ofta mycket unga barn arbetar i gruvorna.

Internationell kritik mot utvinningen kan nu leda till att metallen hamnar på listan över så kallade "konfliktmineraler". Det är ämnen som enligt flera länder, inklusive USA, måste spåras när företag vill använda dem. Syftet är att komma åt finansieringen av gerillor i länder som till exempel DRK.

I en färsk rapport från Amnesty pekas ett dotterbolag till kinesiska Zhejiang Huayou ut som köpare av kobolt från gruvor med många barnarbetare. Metallen ska ha sålts vidare till producenter av batterikomponenter i Kina och Sydkorea, som i sin tur uppges leverera till 16 tillverkare av konsumentprodukter - bland andra Apple, Samsung, LG och Volkswagen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST