Fotograf: Pexels

Larmet: Farliga kemikalier i över hälften av alla plastprodukter

 I Kemikalieinspektionens nya rapport varnar myndigheten för att många av hemmets plastprodukter innehåller farliga kemikalier.

Kemikalieinspektionen gick idag ut med resultatet från en undersökning av plastprodukter i hemmet. Totalt undersöktes 160 slumpmässigt utvalad varor, och i 82 av dessa hittades farliga kemikalier, skriver SvD.

Produkterna som undersökts är alla sådana som vanligtvis hittas i hemmen, bland annat väskor, badumsmattor, arbetshandskar, träningsredskap och haklappar.

Av de 160 analyserade plastvarorna innehöll 14 begränsade kemiska ämnen i otillåtna halter, skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande. Till detta kommer 24 varor som innehåller ämnen som inte är förbjudna, men som måste deklareras på förpackningen, samt 44 varor med giftiga ämnen under gränsnivån, berättar SvD.

"Halterna av farliga ämnen är låga i de flesta av varorna, men sammantaget handlar det om stora mängder farliga ämnen från plastvaror som så småningom kommer att bli avfall. För att vår vardag ska vara giftfri är det viktigt att företagen ställer tydliga kemikaliekrav på sina leverantörer", säger Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen.

LÄS ÄVEN: Kontroversiell studie: Lathet är ett tecken på att du är smart


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant