Fotograf: TT / Andre Penner

Ubers jätteförlust på 10 miljarder oroar experter som tror på fortsatta förluster: "Inte många som kan förlora så mycket pengar så snabbt"

Uber har stora problem just nu - både den stenhårda konkurrensen och subventioner till förare kostar.

"Du finner inte många teknikbolag som kan förlora så mycket pengar och så snabbt", säger Aswmath Damodaran, affärsprofessor vid New York University, till Bloomberg. Taxijätten Uber har gjort sig känd som en av de allra främsta symbolerna för den så kallade delningsekonomin. Bolaget är visserligen inte noterat, men var tredje månad håller Ubers finanschef Gautam Gupta konferenssamtal med dussintalet aktieägare för dela med sig av de senaste uppgifterna om företagets finanser. 

Ubers investerare rör alltifrån riskkapitalbolaget Benchmark Capital till investmentbanken Goldman Sachs. Under det senaste samtalet ska det bland annat ha framgått att Uber gjort en brakförlust på 520 miljoner dollar under Q1 före räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar, ebitda, enligt källor till Bloomberg. 

Q2 bjöd på jätteförlust
Under Q2 var förlusterna etter värre med 750 miljoner dollar, inklusive en förlust på 100 miljoner dollar i USA. Sammantaget landar Ubers förluster på smått ofattbara 1,27 miljarder dollar, motsvarande 10 miljarder kronor, för första halvåret, enligt Bloomberg. 

Gautam Gupta ska också ha uppgett att tunga subventioner till förarna - som i regel tillhör arbetarklassen - utgör den främsta anledningen till bolagets förluster. Gautam Gupta informerade bland annat om att antalet bokningar vuxit explosionsartat Q1-Q2 från totalt 3,8 miljarder dollar i omsättning till drygt 5 miljarder dollar. Nettoomsättningen steg med 18 procent från 960 miljoner dollar under Q1 till 1,1 miljarder dollar under Q2. Ubers förluster har också vuxit i takt med att bolagets globala ambitioner har ökat. 

Bolaget har 7 år på nacken och redan förluster på 4 miljarder dollar. Taxijätten förlorade 2 miljarder dollar före ebitda redan 2015. Det ser verkligen inte ljust ut i år heller. 

Bloomberg rapporterar att det är svårt att hitta tidigare motsvarigheter till Ubers förluster. Under Dotcom-eran förlorade Webvan och Kozmo.com sammanlagt drygt 1 miljard dollar under bolagets korta livstid. E-handelsjätten Amazons största förlust ligger på 1,4 miljarder dollar då Dotcom-bubblan brast år 2000. 

Uber hade det något tveksamma nöjet att överträffa siffran under 2015 och kan alltså vara på god väg att göra det i år igen. Stanford-professorn Joe Grundfest menar att det inte är ovanligt för bolag att förlora större summor pengar samtidigt som man krigar om marknadsandelar. Den stora utmaningen består i att ta sig bortom detta och bli ett vinstdrivande bolag. 

Ska överge kinesiska marknaden
Bloomberg räknar med att Q2 2016 blir ett bottenrekord för Uber och att bolaget troligen minskar förlusterna framöver. I juli lyckades Uber få ett avtal med sin största globala konkurrent – kinesiska Didi Chuxing. Affären innebär i praktiken att Uber kan lämna Kina – en marknad som lett till förluster på 2 miljarder dollar under de 2 år som bolaget har varit verksamt där, enligt Bloomberg. 

Upplägget innebär att Didi Chuxing ger Uber en ägarandel på 17,5 procent i bolaget och en investering på 1 miljard dollar i utbyte mot att den amerikanska taxijätten överger den kinesiska marknaden. 

"Uber och Didi Chuxing investerar miljardtals dollar i Kina och båda bolagen har fortfarande inte visat vinst där", skrev Ubers koncernchef Travis Kalanick i ett brev då han offentliggjorde att Uber drar sig ur den kinesiska marknaden. 

Under investerarsamtalet har Uber meddelat att man räknar med att inte se några förluster kopplat till Kina efter augusti. 

I priskrig med Lyft
Förutom förarsubventionerna har ett tufft priskrig med Lyft också bidragit till stora förluster. Under samtalet meddelade också Uber att man är beredd att fortsätta investera i USA för att kunna behålla sina marknadsandelar där. 

Gautam Gupta berättade för investerarna att bedömningen är att Uber har 84-87 procent av den amerikanska marknaden. Konkurrenten Lyft bedömer samtidigt att dess marknadsandel i amerikanska städer ligger på 20 procent och har vuxit kraftigt sedan förra året. Lyft har också meddelat investerarna att man tänker hålla förlusterna under 50 miljoner dollar per månad. 

Tror på fortsatta förluster
En Uber-investerare säger till Bloomberg att han kallt räknar med att bolaget ska fortsätta göra förluster i USA under Q3 och troligen också Q4. Uber har cirka 8 miljarder dollar på banken och får snart ytterligare 1 miljard dollar i och med Didi Chuxing-affären. 

Företaget har också 2 miljarder dollar i krediter samt ett lån på 1,2 miljarder dollar att tillgå, enligt Bloomberg. Uber har inte velat kommentera Bloombergs uppgifter.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST