Fotograf: Facebook / Sam Ovens

Då: Startade tre företag - alla floppade
Nu: 26 år och har redan tjänat 80 miljoner

Succéentreprenören Sam Ovens väg till framgång har varit långt ifrån spikrak. Här delar han med sig av sina fyra främsta lärdomar.

Sam Ovens är inte en sådan person som trivs med att jobba nio till fem. Tre månader efter att han börjat sitt första jobb efter universitetet sa han upp sig, flyttade in i sina föräldrars garage och startade eget.

Det är Entrepreneur som berättar om hur det tog Ovens nio månader att bygga upp sin första startup - en Linkedin-liknande sajt där arbetssökare och företagare kan hitta varandra. Det blev dessvärre en flopp. Och även hans nästa företag gick samma öde till mötes. Och nästa.

Men på fjärde försöket lyckades Sam Ovens med sin affärsidé - en konsultbyrå. Riktigt bra till och med. Efter bara fyra år har han idag som 26-åring byggt en framgångsrik verksamhet och tjänat över 10 miljoner dollar, motsvarande över 80 miljoner kronor. 

För Entrepreneur delar han med sig av de fyra viktigaste sakerna han lärt sig under resans gång.

1. Bygg ditt personliga varumärke fort
Ovens menar att det är viktigt att snabbt bygga upp sitt personliga varumärke för att affärerna ska blomstra. Ju fler som känner till dig, ju fler potentiella kunder har du.

"Om folk känner till dig och ditt personliga varumärke är det mer troligt att de kommer tro på ditt nya företag", säger han.

2. Kapitalisera på dina nätverk
"Glöm inte bort ditt personliga nätverk av familj och vänner när du startar upp", påminner Ovens.

"Du kanske blir överraskad av hur många potentiella kunder som redan finns i din direkta närhet."

Vänner, familj och vänners vänner är alla  möjliga kunder, som också är lättare att närma sig än personer du aldrig träffat.

3. Sluta aldrig lära dig
Det finns alltid en inlärningskurva när du startar ett nytt företag, och du kommer alltid stöta på nya utmaningar. Därför menar Ovens att man hela tiden måste ta in ny information och lära sig nya saker.

"Tack vare att information är så lättillgänglig nu för tiden kan alla entreprenörer lära sig i princip vad som helst. Jag har läst hundratals böcker och lärt mig om allt möjligt från marknadsföring, försäljning, redovisning och strategi till personlig utveckling", berättar han.

4. Lär dig hantera ett nej
"Att bli avvisad var en stor rädsla för mig i början", säger Ovens till Entrepreneur.

"Genom att tvinga mig själv att prata med främlingar om min verksamhet insåg jag att ett nej inte är något personligt, och det var förmodligen det viktigaste steget i min resa till framgång."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.