Svenska superstartupen hyllas i Silicon Valley: "Kan bli nästa Spotify"

Tekniken bakom den prisvinnande startupen väntas få avsevärd påverkan både på vård och virtual reality.

Gleechi utsågs av Veckans Affärer till Årets Superstartup 2015. Bolaget har utvecklat en mjukvara som underlättar animering av händer. Tekniken tros få stor betydelse i VR-världen samt vid rehabilitering. Nu står det klart att Gleechi, som ett av 18 framtidsbolag, gått vidare i andra omgången till att medverka i programmet ”Startup Europe Come to Silicon Valley”.

”Vi har en stark teknik som nu har implementerats och verifierats hos världsledande aktörer inom både VR och robotik. Tack vare EIT Digital har vi fått många intressanta kontakter med aktörer i Europa och med detta event så kommer vi förhoppningsvis även att få det i USA”, säger Jakob Johansson, som är vd för Gleechi i en kommentar.

Entreprenörsprogrammet Mind the Bridge och just utbildningsbolaget EIT Digital ligger bakom programmet. Veckan innehåller samarbeten med amerikanska aktörer vad gäller tillgång på kapital och marknad för att skala upp verksamheter på andra sidan Atlanten. 

Marko Turpinen, Director EIT Digital Silicon Valley Hub, menar att Gleechi och de andra bolagen utgör ”essensen av europeisk innovation”.

LÄS ÄVEN: Gleechi är årets Superstartup!

”De är nästa TomTom, Spotify eller BlaBlaCar - och vi är övertygade om att deras deltagande i SEC2SV kommer att stärka den bro som vi bygger mellan ekosystemen i Europa och Bay Area och skapa värde och arbetstillfällen för båda kontinenterna”, säger han i en kommentar.

Marco Marinucci är vd för Mind the Bridge och informerar om att förra årets deltagare med bolag som spanska JobandTalent samt italienska Mosaicoon fått in 42 miljoner dollar respektive 8 miljoner dollar efter programmet.

”Jag förväntar mig liknande resultat från årets delegation”, säger han i en kommentar.

För att ens få chans delta måste bolaget haft minst 10 anställda under de senaste 3 åren samt en tillväxt på minst 20 procent i omsättning och antal anställda. 15 bolag har valts ut utifrån förslag från olika organisationer med säte i Silicon Valley och med fokus på EU-länder eller regionen. Utöver dessa 15 medverkar tre med stark tillväxt särskilt utsedda av EIT Digital Accelerator, däribland just svenska Gleechi.

LÄS ÄVEN: Googles rekryterare: Jag bryr mig inte om vad du pluggat - det här är vad jag letar efter


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST