Fotograf: TT

Tidal skulle ta över världen men misslyckades fatalt - här är anledningen

Tekniken är det inget fel på, tjänsten är ungefär likvärdig med Spotify, men ändå floppade Jay-Z:s streamingtjänst. Vad gick snett?

Tidals omlansering började ju så bra. Förra våren marscherade rapparen Jay-Z, som äger bolaget, in på en scen tillsammans med bland annat Madonna, Kanye West och Rihanna och förklarade att den nya musiktjänsten erbjuder exklusiva låtar, bättre ljudkvalitet och rättvisare royalty till artisterna. Det sistnämnda med en tydlig blinkning till svenska Spotfy.

Kort efter lanseringen flög Tidal upp på topplistan över de mest nedladdade apparna. Men sedan gick det snabbt utför. Redan efter två veckor halkade man ut från topp 700. Därefter har toppchefer sparkats, användarsiffror som har presenterats har blivit hårt ifrågasatta och Jay-Z uppges ha försökt sälja tjänsten.

Tekniken är det inget fel på, tjänsten är ungefär likvärdig med Spotify, men ändå beskrivs Tidal oftast som en flopp. Vad gick snett?

Fyra skäl till att Tidal floppade

1. Fokus på artisterna i stället för på lyssnarna
En av de största drivkrafterna bakom Tidal är att ge artisterna mer ersättning för sin musik. Det är lätt att förstå varför artisterna gillar Tidal, men svårare att se varför fansen ska bry sig om höjda ersättningsnivåer för multimiljonärer. Mycket riktigt fick Tidal massiv kritik för vad som uppfattades som girighet och brist på lyhördhet.

2. Stenhård konkurrens
Spotify har ett inarbetat och omtyckt varumärke och en stor låtkatalog. Apple Music är en tjänst från världens största företag och kommer förinstallerat på några av världens bäst säljande telefoner.

3. Dyrare än Spofity
Tidal har inget gratisalternativ utan det som gäller är två abonnemang som kostar 9,99 respektive 19,99 dollar i månaden. Det dyrare alternativet ger en högre ljudkvalitet än exempelvis Spotify. Men frågan är hur stor roll det spelar när man sitter på tunnelbanan och lyssnar med sina billiga hörlurar.

4. Piratkopiering
Inte ens det unika materialet från några av världens största stjärnor räddar Tidal. Enligt sajten Torrentfreak piratkopierades The Life of Pablo, Kanye Wests Tidal-exklusiva album, ned en halv miljon gånger på en dag efter att det släpptes i februari.

LÄS ÄVEN: Googles rekryterare: Jag bryr mig inte om vad du pluggat - det här är vad jag letar efter


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST