Fotograf: Pexels

Historiskt trendbrott: För första gången någonsin minskar människans klimatpåverkan

Den banbrytande rapporten visar att det är på väg att vända - men det finns forfarande problem.

I dagarna slog en rapport från australiensiska forskare ned som en bomb. Den visade att människans framfart haft en negativ inverkan på miljön under långt längre tid än vad man tidigare har trott – 100 år eller närmare bestämt ändå sedan 1830. 

Forskarna hade specialstuderat korallrev, årsringar i träd och iskärnor. Dessa innehåller kemiska "fotavtryck" som kan ge insikter om hur klimatet var för några hundra år sedan eller till och med tusen år sedan, enligt Washington Post. 

Det här kan naturligtvis låta illavarslande med tanke på den globala uppvärmningen, men nu har det också kommit en glädjerapport som visar att vi kanske inte måste vara så oroliga över framtiden trots allt. En omfattande studie ledd av ett forskarteam vid Northern British Columbia i Kanada har nämligen kommit fram till att människans negativa inverkan på miljön växer långsammare än vår ekonomiska tillväxt och vår befolkningstillväxt, enligt Sciencealert. 

Enkelt förklarat innebär det att det finns hopp även om människan fortsätter att ta över världen på bekostnad av många arter. Studien är omfattande och hela forskarteamet bestod av representanter från åtta universitet i världen samt Wildlife Conservation Society. 

Forskargruppen ledd av Oscar Venter menar att trendbrottet framförallt beror på att människan har blivit bättre på att hantera vad vi tar ifrån miljön samt hur vi påverkar densamma. Forskarna använde satellitdata och markundersökningar för att kartlägga hur människans aktiviteter påverkat naturliga habitat tvärs över jordklotet 1993-2009. 

Under denna relativt korta tidsperiod ökade befolkningen med 23 procent medan den globala ekonomin växte med hela 153 procent. Det kan jämföras med att människans fotavtryck på miljön "bara" växte med 9 procent under samma period. 

Det är för tidigt att blåsa faran över, men forskarna tror att ökad effektivitet kan vara en starkt bidragande orsak till trendbrottet. Den så kallade Environmental Kuznets Curve (EKC) säger nämligen att miljöpåverkan är som värst när industriella samhällen befinner sig i ett tidigt skede av sin utveckling, men avtar i takt med att samhället och marknaden moderniseras. 

LÄS ÄVEN: Den geniala tekniken slog just nytt rekord - är 4000 gånger snabbare än vanlig Wi-Fi

Sammantaget innebär det att i takt med att alltfler länder industrialiseras och mognar i utvecklingen kommer också de mänskliga fotavtrycken på miljön att minska. Rapporten i all ära, men det är ställt utom allt tvivel att människan har skövlat planeten under sin framfart. 

"Våra kartor visar att tre fjärdedelar av planeten har gått inom signifikanta förändringar och att 97 av de mest artrika platserna på jorden har förändrats i grunden, säger James Watson vid University of Queensland i Australien till Sciencealert. 

Oscar Venter menar att hållbar utveckling är ett vida spritt mål idag och ger klara besked om hur världen kan säkerställa att utvecklingen fortsätter att gå åt "rätt håll" framöver. 

"Koncentrera människor till storstäder och städer så att deras hus- och infrastrukturbehov inte sprids ut över stora landskap, och få fram ärliga regeringar som är kapabla att hantera vår miljömässiga påverkan på ett bra sätt", säger han. 

Forskarna fann också, kanske inte helt oväntat, att de främsta förbättringarna skett i rika länder och vid platser med låg konsumtion, medan fattigare länder har en större negativ påverkan på miljön. Här måste man bland annat minska befolkningsexplosionen i Afrika och vissa delar av Asien. Men eftersom rika länder vanligtvis konsumerar mer än fattiga motsvarigheter återstår också en hel del arbete i i-länder.

LÄS ÄVEN: Här är världens sämsta flygbolag


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.