Fotograf: Pixabay

Mannen som anställde 9000 personer på rekordtid - här är hans briljanta strategi

Paul Modleys megauppdrag har lärt honom mycket om hur man hittar och anställer talanger på bästa sätt.

 

Att anställa en person kan vara svårt nog. Tänk dig då att behöva anställa 9000 personer. Det var Paul Modleys jobb inför OS och Paralympics i London 2012. Och förutom problemet att faktiskt hitta 9000 lämpade kandidater var han även tvungen att göra det på begränsad tid, förhålla sig till lokala bestämmelser och kvoter samt uppnå mångfaldsmål.

"När jag först började jobba med OS kännde jag mig överväldigad av omfattningen av vad jag förväntades leverera", säger Paul Modley till Fast Company. "Det finns alltid ett stort intresse för spelen från allmänheten, och uppmärksamheten är inte alltid positiv, så vi behövde människor som var tåliga och kunde hantera pressen utifrån."

Men Modley lyckades, och han har fortfarande idag nytta av det han lärde sig under OS-tiden. Fast Company summerar hans lärdomar i fem punkter.

Planera och testa
Att ha en plan tidigt är a och o. Precis som på vilken arbetsplats som helst är det viktigt med rätt blandning av personer. Till exempel behövde man på OS personal med tidigare erfarenhet av att arbeta med evenemeng, men de anställde även många som aldrig tidigare gjort något liknande.

Teamet jobbade tidigt fram en plan för att nå ut till studenter, nyutexaminerade och lokalaförmågor och tog även hjälp från underleverantörer i rekryteringsprocessen.

LÄS ÄVEN: Googles rekryterare: Jag bryr mig inte om vad du pluggat - det här är vad jag letar efter

Ta vara på arbetsgivarens varumärke
Även om OS är ett väletablerat varumärke finns det ävan mycket negativt associerat med spelen, inte minst under London-OS. 

"Det är viktigt att vara tydlig med arbetsgivarens erbjudande - både vad som är positivt och negativt. Detta var en kritisk del när vi byggde vår arbetsstyrka", säger Paul Modley. "Folk måste förstå på vilket sätt den arbetsplats du erbjuder är bra."

Var ärlig med begränsningarna
Att ha jobbat på OS kanske känns som en cool grej och ser bra ut på ens cv, men Modley understryker att det är viktigt att vara tydlig med vilka begränsningar arbetet innebär, framförallt med ett så speciellt jobb som under OS.

"Vi var tvungna att försäkra oss om att vårt jobberbjudande var tydligt, och att folk visste att det var tidsbegränsat", säger han. "De behövde vara bekväma med den osäkerhetsfaktorn."

Vidare var det viktigt att personalen klarade av att hantera den negativa publicitet som OS fick.

Bedöm de sökande på ett effektivt sätt
Med 9000 personer att antälla och många fler kandidater, kan man inte bara gå på magkänslan när man anställer. Modleys team gjorde kompetensbaserade intevjuer för högre positioner, medan de för rollerna på lägre nivå behövde anställa många fler, och därför bland annat använde sig av gruppövningar.

Hjälp personalen även i övergången efter arbetet
Med ett tidsbegränsat arbete finns det stor risk att de anställda börjar lämna sina uppdrag innan evenemanget är över. Oron över att stå helt utan arbete när spelen är över kan göra att många mitt i planeringsprocessen väljer att ta anställning på företag som erbjuder fast tjänst.

För att detta inte skulle bli ett stort problem erbjöds de anställda hjälp att hitta nya jobb efter det att OS var över, till exempel genom coaching, intervjuträning och rekommendationer. Detta gav resultat och väldigt få valde att lämna sina tjänster innan spelens slut.

LÄS ÄVEN: Han har redan 22 Billboardettor och 2 miljarder på banken - snart kan Max Martin bli Sveriges rikaste musiker


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.