Fotograf: Pixabay

Nya revolutionerande planen för Tjernobyl: Ska bli världens största solkraftverk

Sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 har så gott som ingen aktivitet pågått i området omkring kraftverket. Det kan det snart bli ändring på.

Sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 har så gott som ingen aktivitet pågått i området omkring kraftverket. Det kan det snart bli ändring på.

I ett nytt förslag som The Independent skriver om föreslås nämligen att Tjernobyl ska husera världens största kraftverk för förnyelsebar el. Idag är ett område på strax över 4000 kvadratkilometer avstängt omkring den exploderade reaktorn, där de nya solpanelerna planeras byggas.

Det nya solkraftverket skulle kunna generera fyra gigawatt. Ukrainas miljöminister är ivrig över planerna, och menar att en solkraftpark i Tjernobyl är fördelaktig av flera anledningar.

LÄS ÄVEN: Svenska McDonald's slår tillbaka efter antibiotikaangreppet: "Det här gjorde vi redan för 20 år sedan"

"Vi har redan högspänningsledningar som tidigare användes av kärnkraftverken, marken är väldigt billig och vi har många människor som är utbildade för att arbeta på kraftverk", sa han, enligt The Independent. "Vi har samma prioriteringar som resen av Europa, vilket innebär att vi har hög miljöstandard och ambitioner för förnyelsebar energi."

Även Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling är försiktigt positiva till förslaget. Från banekns sida menar de att de "kan överväga att delta i projektet så länge det finns genomförbara investeringsförslag och och alla miljöfrågor och -risker kan bemötas till bankens belåtenhet."

Det är dock fortfarande oklart om det skulle vara säkert att genomföra projektet, eftersom den personal som skulle bygga och montera solpanelerna i det avstängda området skulle utsättas för de höga strålhaleterna som fortfarande finns i Tjernobyl.

LÄS ÄVEN: Sluta drömma om en "bostadskarriär" - det är över nu


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.