ANNONS

Drömmen gick i uppfyllelse

- Med en smart affärsplan, träget arbete och lite tur. Nu prisas den unga bonden Jessica Birgersson. 

Det var i vintras som Jessica Birgersson, tillsammans med sambon Emil, lyckades ta ett avgörande steg mot drömmen om en helt egen bondgård med mjölkkor.  

"
Vi fick möjlighet att köpa en gård intill där vi bor eftersom den gick på exekutiv auktion. Jag och min sambo var inställda på att behöva flytta norrut i landet där gårdarna är lite billigare, men vi hade tur", säger Jessica Birgersson om gården Ramnered som de driver ihop.

Mjölkproduktionen är redan igång, däremot har paret inte flyttat in i huset än eftersom att de fortfarande renoverar.

Med tanke på att Jessica Birgersson just dragit igång sitt företag så kommer förstapriset i Årets unga bonde, i form av 100 000 kronor, McDonald’s ledarskapsutbildning och affärsstödet från LRF Konsult väl till pass.

"Först och främst ska korna få en ryktborste, de är fantastiskt duktiga. Men det finns ju hur många hål som helst att fylla när man har en nystartad verksamhet. Det är en stor möjlighet, både prissumman och ledarskapsutbildningen", säger hon om vinsten.

Familj: Sambo
Ålder: 31
Yrke: Mjölkbonde
Bakgrund: Har tidigare jobbat som djurskötare, ladugårdsförman och säljare av inredning till gårdar
Bor: Gården Ramnered, strax utanför Vänersborg.  På gården finns 120 kor, varav 90 mjölkande
Utmärkelse: Årets unga bonde 2016, ett pris som delas ut av McDonald’s och LRF Ungdomen 

Hur har du lyckats nå dit du är i dag?

"Det är träget arbete och jättemycket tur. Vi har jobbat länge för att komma hit, sparat pengar och renoverat huset så att vi kunde sälja det till ett bra pris. Vi har också utvecklat en affärsplan som banken tror på, den var också avgörande till att jag fick priset som Årets unga bonde, berättar Jessica Birgersson.

Som mjölkbonde har du också en fördel mot exempelvis bönder som jobbar med kött eller spannmål, men framförallt är det en stor skillnad mot andra branscher, påpekar hon.

"När vi ringde Arla och sa att vi ville leverera mjölk sa de bara okej.  Det är få varor som du, i stort sett, har garanterad avsättning på som mjölk även om världsmarknaden sedan sätter priset", säger Jessica Birgersson. 

Fördelarna med att vara bonde är många – friheten och utmaningarna är några av de bästa sidorna och självklart att få arbeta med djur.

"Det är ett fascinerande jobb och väldigt, väldigt roligt. Däremot är det ingen dans på rosor och innebär inte heller några ”snabba pengar”. Du måste ockås vara beredd på att jobba mycket.  Det finns en stor potential i svenskt lantbruk. Vi är otroligt duktiga här, både kvalitets- och miljömässigt, berättar Jessica Birgersson. 

 

Fakta om jordbruk

172 700 arbetar inom jordbruket i Sverige, antingen på heltid eller deltid. Medelåldern på en lantbrukare idag är 58 år.

Om man räknar in binäringar står jordbruket för 1,25 procent av sysselsättningen. Med skog och livsmedelsindustrin blir andelen större.

Mjölken står för 20 procent av jordbruksnäringen.

Det finns totalt 67 000 bondgårdar. På 1970-talet var antalet gårdar dubbelt så många men eftersom de blivit större har den sammanlagda produktionen inte minskat.

Källa: Jordbruksverket. se


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST