Fotograf: TT / Christine Olsson

Han har redan 22 Billboardettor och 2 miljarder på banken - snart kan Max Martin bli Sveriges rikaste musiker

Den svenske stjärnproducenten hade ett rekordår 2015. I förmögenheten ingår bland annat fem fastigheter i Stockholm, Los Angeles och Chamonix - och en drös med lyxbilar.

Rikast i musiksverige har länge varit Benny Anderson, men det verkar som att det snart kan bli ändring på det. Musikproducenten Martin "Max Martin" Sandberg är nämligen på väg att gå om, skriver Expressen.

Sandberg har sedan sin första listetta på Billboard med Britney Spears "Baby one more time" 1999 lyckats skriva ytterligare 21 hits som toppat listan

På sina över 20 år som producent och låtskrivare har Sandberg lyckats bygga upp en smärre förmögenhet, och är idag god för 2 miljarder kronor, vilket placerar honom som nummer 98Veckans Affärers lista över Sveriges miljardärer.

LÄS ÄVEN: Stjärnproducenten Max Martin investerar i svensk startup

I hans bolag uppgår det egna kapitalet till omkring 424 miljoner kronor, att jämföras med Benny Andersons bolag som har 473 miljoner i eget kapital. Enligt Expressen har Sandberg dock så mycket högre inkomster, att han redan innan årets slut lär ha sprungit om Andersson.

Tidigare i år tilldelades Martin Sandberg det ärofyllda Polarpriset. Vinstsumman på en miljon kronor gör dock ingen större skillnad i kassan, då stjärnproducenten förra året omsatte 394 miljoner i sitt bolag, och gjorde en vinst på 126 miljoner - Sandbergs bästa år någonsin.

I genomsnitt tjänade Sandberg alltså 345 948 kronor per dag, och fick ihop till en ny Polarprissumma var tredje dag.

LÄS ÄVEN: The Swede behind (almost) every major pop song reveals the 4 elements of a smash hit

Producenten har ett flertal fastigheter, bland annat två i Los Angeles, där han bor tillsammans med familjen, skriver Expressen. Det ena huset har tidigare ägts av Frank Sinatra och är nu ombyggt till ett studiohus. Vidare äger han ett townhouse i Lärkstaden på Östermalm och en grosshandlarvilla på Ekerö utanför Stockholm. Tillsammans med sin fru äger han även lägenhet i den franska skidorten Chamonix.

I april i år valde han att göra en utdelning från bolaget, och plockade ut 50 miljoner av förra årets vinst, vilket kanske kan behövas, med tanke på alla hus han behöver underhålla. Sandberg verkar också vara någon av en bilentusiast. I Sverige har han nämligen både en Tesla, Ferrari och Lexus registrerade.

LÄS ÄVEN: Yngste svensken på Wall Street: "Jag är inte smartare än någon annan - men jobbar hårdare än alla"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST