Volvo Cars vd Håkan Samuelsson Fotograf: Volvo press

Ubers nya självkörande Volvobilar tar upp kampen mot Tesla

Uber och Volvo gjorde just något som varken Google eller Tesla lyckats med.

Taxibolaget Uber kommer senare denna månad att lansera en tjänst med självkörande bilar från Volvo i Pittsburgh, skriver Bloomberg Businessweek.

Bilarna kommer att vara av modellen Volvo XC90, som utrustats med kameror, laser, radar och GPS-mottagare. Tills vidare kommer bilarna ha en person i förarsätet, tänkt att övervaka autokörningen.

"Över en miljon människor dör i bilolyckor varje år. Dessa tragiska omständigheter kan självkörande bilteknologi hjälpa till att lösa, men vi kan inte göra det själva. Det är därför som vårt partnerskap med en fantastisk tillverkare som Volvo är så viktigt. Volvo är ledande på bilutveckling och bäst-i-klassen när det gäller säkerhet", säger Ubers vd Travis Kalanick i ett pressmeddelande från Volvo.

Volvo har hittills levererat en handfull fordon, och planen är att 100 bilar ska ha skeppats till Uber innan årsskiftet. Tidigare i år tecknade de båda bolagen ett avtal om att gemensamt lägga 300 miljoner dollar på att ta fram en helt självkörande bil innan 2021.

LÄS ÄVEN: Uber Sveriges tillväxt avtar - minskat 82 procent

Bilarna kommer att integreras i Ubers nuvarande flotta i regionen, och vissa slumpmässigt utvalda kunder kommer således - när en taxi beställts - att mötas av ett självkörande fordon. Under den första tiden kommer dessa resor att vara gratis.

Med sina självkörande bilar gör Uber något som varken Google eller Tesla lyckats med ännu, skriver Bloomberg. Google har testat sina bilar i flera år och Tesla har lanserat en autopilot som kan användas på motorvägar.

I och med lanseringen de nya bilarna bryter alltså Uber och Volvo ny mark, och kapplöpningen mot den helt självkörande bilen tar ett steg framåt.

LÄS ÄVEN: VA testar Tesla Autopilot - mobilpill och bokläsning inte att rekommendera


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST