Fotograf: Penda

Den här enorma trädkojan kommer rymma 20 000 personer - och består bara av bambu och rep

Konstruktionen som kan byggas ihop till stora städer är både smart och miljövänlig - och klarar jordbävningar.

Ordet trädkoja får de flesta att tänka på några plankor - kanske med väggar och tak om man har tur - uppspikade i ett träd. Men det kan vara mycket mer än så. Det bevisar den kinesiska arkitektbyrån Penda, som har designat en gigantisk trädkoja som är gjord helt i bambu och rep.

Det är Science Alert som rapporterar om projektet som fått namnet "Rising Canes". Hittills är det bara en mindre konstruktion som byggts, men förhoppningen är att man 2023 ska kunna bygga en stor modell utanför Peking. I den ska hela 20 000 människor kunna bo.

Bygget består av bara bambu och rep - varken spikar eller skruvar behövs.

Så småningom är alltså tanken att bambuhusen ska kunna byggas ut till stora samhällen.

Processen går till så att man först bygger ett "tält", en grundkonstruktion med golv och tak. Genom att lägga ett nytt golv på taket och bygga trappor blir tältet till ett hus, och sedan - till slut - ett större samhälle.

Bambu är ett mycket bra byggmaterial av flera anledningar. Till att börja med är det miljövänligt. Det växer snabbt, på bara 4-6 år kan plantan bli hela 40 meter och är redo att användas, skirver Penda. Bambu producerar också mer syre än andra träd, och hjälper på så sätt till att minska växthuseffekten.

Växtens naturliga klimat gör den gynnsam att odla i många utvecklingsländer, och kan därför utgöra en viktig inkomst i dessa länder, och dessutom är den ekologist hållbar. Samtidigt är det ett material som är billigt att bygga med.

Vidare är konstruktioner av bambu också tåliga vid jordbävningar, och passar därför bra att bygga i jordbävningsdrabbade områden.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant