Fotograf: Flickr

Global uppvärmning kan sätta stopp för sommar-OS redan år 2085

Bara ett fåtal städer i världen kommer vara tillräckligt svala för att kunna arrangera OS i framtiden, visar en studie.

Med den globala uppvärmningen kommer många negativa följder. En av dem visar sig nu vara att det kan bli svårt att anordna sommar-OS. Enligt en ny undersökning finns risken att det redan 2085 kan bli svårt att hitta städer som kommer kunna arrangera spelen, skriver Science Alert.

På 70 år tros växthuseffekten ha gjort det så varmt att bara åtta städer utanför Västeuropa är tillräckligt svala för att stå som arrangörer.

"Klimatförändringarna kan göra det svårt att fortsätta arrangera de olympiska spelen", säger forskaren Kirk Smith vid University of California, Berkeley. "Och det beror inte bara på de stigande havsnivåerna."

Forskarna skapade en modell genom att analysera data på temperaturer, luftfuktighet, vind och värmestrålning. Sedan tittade de på resultatet för städer med över 600 000 invånare, och vilka som skulle ha en risk på minst 10 procent att behöva ställa in maratonloppet på grund av värmen.

"Om man ska spendera miljarder dollar på att arrangera ett OS måste man vara säker på att man inte behöver ställa in i sista minuten", säger Smith.

De städer som skulle kunna vara arrangörer enligt analysen är St. Petersburg, Riga, Calgary, Vancouver, San Francisco, Ulaanbaatar och Kirgizistans huvudstad Bisjkek, plus cirka 25 städer i Västeuropa. Inga städer i Afrika eller Sydamerika uppfyller kraven.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant