Fotograf: McDonlad's

Svenska McDonald's slår tillbaka efter antibiotikaangreppet: "Det här gjorde vi redan för 20 år sedan"

VA:s artikel om antibiotika i McDonald's produkter har fått företaget att reagera.

Den brittiska organisationen Shareaction har i en ny kampanj uppmanat kunder att skriva mail till McDonald's vd Steve Easterbrook och kräva att företaget helt slutar att köpa animaliska produkter från djur som behandlats med antibiotika.

Enligt BBC, har McDonald's nyligen slutat att använda kycklingprodukter där antibiotika använts. Men att detta enbart skulle gälla de amerikanska restaurangerna och inte i resten av världen, samt inte för andra typer av animaliska produkter, något som VA.se rapporterade på måndagen med hänvisning till BBC, stämmer inte.

"Svenska McDonald's, och Sverige generellt, har legat i framkant på det här området. Det har varit förbjudet att använda antibiotika i preventivt syfte i Sverige sedan 1986, så vi har vi inte använt sedan dess", säger Raymond Mankowitz, kommunikationschef på McDonald's Sverige. "Inom McDonald's Europa togs det ett beslut för cirka 20 år sedan att inte köpa kött där antibiotika använts i preventivt syfte."

Även när det gäller användningen av antibiotika till djur som blivit sjuka pressar McDonald's i Sverige på för en minskning – men utan att för den sakens skull kompromissa vad gäller djuromsorgen, menar Raymond Mankowitz.

"Det finns karensperioder som man måste förhålla sig till, vilket betyder att det måste ett visst antaldagar mellan behandling av ett djur och slakt, beroende på vilket antibiotikum som används."

Användningen av antibiotika på boskapsdjur riskerar att leda till resistenta superbakterier. Utvecklingen av resistenta bakterier hos boskap påverkar inte bara djuren, utan sprids även till människor. I USA dör omkring 23 000 människor årligen av resistenta bakterier, och i Europa dör varje år 25 000.

LÄS ÄVEN: Billig alkohol ska få upp snabbmatskedjans försäljning efter att skandalen med avföringsbakterier fått kunderna att svika


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST