Daniel Ek kritisk till regeringens förslag: "Otroligt trist att vi inte kan attrahera de bästa talangerna hit"

Spotify-grundaren Daniel Ek uttalar sig i en intervju om hur Sverige inte står sig i den internationella konkurrensen för att locka hit kompetens.

Sedan i mars ligger ett nytt förslag på personaloptioner för startups ute på remiss. Regeringen föreslar bland annat att beskattning kommer ske först när andelarna säljs och inte beskattas som lön, vilket är fallet idag.

Måndagen var sista dagen att lämna in remissvar, skriver Breakit, och Spotify-grundaren Daniel Ek var på morgonen med i Nyhetsmorgon i TV4 och uttalade sig om vad han tycker om personaloptioner.

"För den typ av bolag man byggde förr i tiden - som Saab, Ikea, H&M och industribolag - har Sverige varit bra rustat. Men för den nya typen av bolag, kunskapsbolag där individerna är i centrum och talangerna bestämmer allt, är inte Sverige supervälrustat", säger han.

Ek menar att förutsättningarna nu ser helt annorlunda ut.

"När talangerna spelar på en global spelplan och vi måste locka dem från hela världen för att komma hit så konkurrerar vi på helt andra villkor än vad vi traditionellt gjort", fortsätter han. "Spotify har kontor i 19 länder, det som händer när vi erbjuder någon möjligheten att börja på Spotify i Stockholm eller i New York är att New York visar sig har fördelar. Det är enklare att få bostad, enklare att få ta del av bolaget, många känner sig mer bekväma med det."

Breakit skriver att Daniel Ek anser att Sverige har mycket som hjälper till att locka hit arbetskraft, till exempel sjukvård, skola och förskola för alla, men att det är långt ifrån tillräckligt.

"Om jag ska få hit någon måste de i princip köpa en bostad för flera miljoner, i ett land som de inte kan så mycket om. Det är otroligt trist att vi inte kan attrahera de bästa talangerna hit, och det är därför vi säger det vi säger."

Tidigare har Daniel Ek tillsammans med Spotifys andra grundare Martin Lorentzon i ett öppet brev till Sveriges politiker skrivit om de förändringar de anser måste ske för att Spotify och andra nystartade techföretag ska kunna öka sin konkurrenskraft.

Läs brevet här: Öppet brev från Spotifys grundare: Svensk politik tvingar startups att flytta utomlands

Och svaren från politikerna här: Så svarar politikerna och entreprenörerna på Spotifys brev


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST