Fotograf: YouTube

Skattesmäll hotar webb-tv-stjärnor

Både Joakim Lamotte och Pewdiepie riskerar att beskattas högre i framtiden.

Liveplattformar som Twitch där privatpersoner kan genomföra livesändningar drar en allt större publik. Yoytubestjärnan Pewdiepie har till exempel använt Twitch i välgörenhetssyfte. Joakim Lamotte har i sin tur skaffat sig en publik genom sina livesända "nyhetsrepotage" på Facebook.

Det hela brukar finansierar genom frivilliga donationer. Donationer som Skatterättsnämnden nu slagit fast är skattepliktiga, skriver Dagens Industri.

Idg.se uppger att en del personer via Twitch kan dra in tiotusentals kronor i donationer. På just Twitch finns en särskild knapp för donationer vilket visar att finansieringsmodellen i hög grad är inbyggd i tjänsten.

“Vi har inga generella siffror, men i de fall vi granskat rör det sig om större belopp och vi ser att det här är en bransch på framväxt där beloppen bara ökar”, säger Tim Käll som är rikssamordnare på Skatteverket.

Däremot är livesändningarna inte momspliktiga, detta då sändningarna inte sker mot betalning utan de skulle pågått oavsett om tittarna väljer att betala eller inte.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant