Fotograf: YouTube

Skattesmäll hotar webb-tv-stjärnor

Både Joakim Lamotte och Pewdiepie riskerar att beskattas högre i framtiden.

Liveplattformar som Twitch där privatpersoner kan genomföra livesändningar drar en allt större publik. Yoytubestjärnan Pewdiepie har till exempel använt Twitch i välgörenhetssyfte. Joakim Lamotte har i sin tur skaffat sig en publik genom sina livesända "nyhetsrepotage" på Facebook.

Det hela brukar finansierar genom frivilliga donationer. Donationer som Skatterättsnämnden nu slagit fast är skattepliktiga, skriver Dagens Industri.

Idg.se uppger att en del personer via Twitch kan dra in tiotusentals kronor i donationer. På just Twitch finns en särskild knapp för donationer vilket visar att finansieringsmodellen i hög grad är inbyggd i tjänsten.

“Vi har inga generella siffror, men i de fall vi granskat rör det sig om större belopp och vi ser att det här är en bransch på framväxt där beloppen bara ökar”, säger Tim Käll som är rikssamordnare på Skatteverket.

Däremot är livesändningarna inte momspliktiga, detta då sändningarna inte sker mot betalning utan de skulle pågått oavsett om tittarna väljer att betala eller inte.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.