Fotograf: Flickr

Världens 10 mäktigaste kvinnor

AFP har släppt en lista över världens tio mäktigaste kvinnor, som till skillnad från Forbes lista över de hundra mäktigaste kvinnorna har tillkommit efter att Theresa May tagit över rollen som Storbritanniens premiärminister.

Männen dominerar fortfarande listorna över världens mäktigaste personer, men AFP har nu släppt en lista över de tio mäktigaste kvinnorna i världen.

1. Angela Merkel

Precis som Forbes sätter AFP tyksa förbundskanslern Angela Merkel som klar etta. Sedan 2005 har hon lett Europas största ekonomi och hennes röst är en av de som väger tyngst runtom i världen, oavsett om det gäller politiska och ekonomiska problem eller migrationsfrågor.

2. Theresa May

När David Cameron avgick efter brexit-omröstningen blev May Storbritanniens första kvinnliga premiärminister sedan Margaret Thatcher. May bär ansvaret att leda Storbritannien genom den osäkra tid som landet befinner sig i efter brexit-beslutet.

3. Hillary Clinton

Hon har redan varit senator, presidentfru och utrikesminister. Den största framgången väntas dock komma i november när hon som demokraternas presidentkandidat väntas bli framröstad till att bli världens mäktigaste person, president över USA.

4. Aung San Suu Kyi

Den 71-åriga nobelpristagaren är en slags ikon i Myanmar. Detta för hennes arbete för demokrati i landet, vilket också lett till att hon tillägnats Alfred Nobels fredspris. Idag innehar hon rollen som rådgivare till regeringen men är i praktiken den som innehar presidentrollen i landet.

5. Ellen Johnson Sirleaf

Hon kallas för "Järnladyn" och skrev historia när hon år 2005 som första kvinna någonsin i ett afrikanskt land (Liberia) blev vald till president. Även hon har tilldelats Alfred Nobels fredspris.

6. Michelle Bachelet

Bachelet, som styr Chile, är enda kvinnliga ledaren i hela Latinamerika. Vägen till makten innebar bland annat att hon torterades under Pinochets regim. Hon har även hunnit med att inneha rollen som försvarsminister innan hon blev president.

7. Christine Lagarde

Lagarde är sedan 2011 som första kvinna någonsin chef över internationella valutafonden, IMF. Tidigare har hon även varit finansminister för Frankrike, även det som första kvinna.

8. Janet Yellen

Janet Yellen tog 2014 över efter Ben Bernanke som ordförande för den amerikanska centralbanken. En post som endast män haft dessförinnan. Under Bill Clintons mandatperiod hade hon chefsekonom. 

9. Irina Bokova

Bokova blev 2009 den första kvinnliga chefen över FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur (UNESCO). 2013 blev hon omvald och har sedan dess arbetat för kvinnors jämlikhet. Hon uppges även vara en av favoriterna till rollen som FN:s nästa generalsekreterare.

10. Margaret Chan

Chan hade bland annat hand om Hongkongs hälsodepartement i samband med fågelinfluensan. Hon är generaldirektör för världshälsoorganisationen (WHO) och har gjort kvinnors hälsa till en prioriterad fråga i FN.


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Därför kraschade Ubers självkörande Volvo – nu stoppas testerna
  2. Så reagerar Trump på sitt största nederlag hittills
  3. Här är 16 saker du aldrig ska säga på jobbintervjun – om du vill bli tagen på allvar
  4. Nu blir det 40% dyrare att ha pengarna på banken
  5. Här är analytikerna som tror på stark comeback för Fingerprint – 200 procent över dagens kurs
  1. Nu blir det 40% dyrare att ha pengarna på banken
  2. Varför stäms Google plötsligt av ett pyttelitet svenskt bolag?
  3. Miljarder gick upp i rök på några minuter – här är 11 saker du behöver veta om Fingerprints massiva kollaps
  4. 27-åringen: Så tjänar jag extra pengar på fastigheter – mycket lättare än att jobba
  5. Håller McDonalds på att genomföra den största förändringen på årtionden?

SENASTE VA

VA Karriär