Fotograf: Flickr

Världens 10 mäktigaste kvinnor

AFP har släppt en lista över världens tio mäktigaste kvinnor, som till skillnad från Forbes lista över de hundra mäktigaste kvinnorna har tillkommit efter att Theresa May tagit över rollen som Storbritanniens premiärminister.

Männen dominerar fortfarande listorna över världens mäktigaste personer, men AFP har nu släppt en lista över de tio mäktigaste kvinnorna i världen.

1. Angela Merkel

Precis som Forbes sätter AFP tyksa förbundskanslern Angela Merkel som klar etta. Sedan 2005 har hon lett Europas största ekonomi och hennes röst är en av de som väger tyngst runtom i världen, oavsett om det gäller politiska och ekonomiska problem eller migrationsfrågor.

2. Theresa May

När David Cameron avgick efter brexit-omröstningen blev May Storbritanniens första kvinnliga premiärminister sedan Margaret Thatcher. May bär ansvaret att leda Storbritannien genom den osäkra tid som landet befinner sig i efter brexit-beslutet.

3. Hillary Clinton

Hon har redan varit senator, presidentfru och utrikesminister. Den största framgången väntas dock komma i november när hon som demokraternas presidentkandidat väntas bli framröstad till att bli världens mäktigaste person, president över USA.

4. Aung San Suu Kyi

Den 71-åriga nobelpristagaren är en slags ikon i Myanmar. Detta för hennes arbete för demokrati i landet, vilket också lett till att hon tillägnats Alfred Nobels fredspris. Idag innehar hon rollen som rådgivare till regeringen men är i praktiken den som innehar presidentrollen i landet.

5. Ellen Johnson Sirleaf

Hon kallas för "Järnladyn" och skrev historia när hon år 2005 som första kvinna någonsin i ett afrikanskt land (Liberia) blev vald till president. Även hon har tilldelats Alfred Nobels fredspris.

6. Michelle Bachelet

Bachelet, som styr Chile, är enda kvinnliga ledaren i hela Latinamerika. Vägen till makten innebar bland annat att hon torterades under Pinochets regim. Hon har även hunnit med att inneha rollen som försvarsminister innan hon blev president.

7. Christine Lagarde

Lagarde är sedan 2011 som första kvinna någonsin chef över internationella valutafonden, IMF. Tidigare har hon även varit finansminister för Frankrike, även det som första kvinna.

8. Janet Yellen

Janet Yellen tog 2014 över efter Ben Bernanke som ordförande för den amerikanska centralbanken. En post som endast män haft dessförinnan. Under Bill Clintons mandatperiod hade hon chefsekonom. 

9. Irina Bokova

Bokova blev 2009 den första kvinnliga chefen över FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur (UNESCO). 2013 blev hon omvald och har sedan dess arbetat för kvinnors jämlikhet. Hon uppges även vara en av favoriterna till rollen som FN:s nästa generalsekreterare.

10. Margaret Chan

Chan hade bland annat hand om Hongkongs hälsodepartement i samband med fågelinfluensan. Hon är generaldirektör för världshälsoorganisationen (WHO) och har gjort kvinnors hälsa till en prioriterad fråga i FN.


NYHETSBREV


Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Frankrike gjorde just något för miljön som inget annat land gjort tidigare - och en hel industri tvingas tänka om
  2. Kuba - nästa Kina eller Vietnam?
  3. ”Det kommer en krasch – och den blir massiv”
  4. Från praktikant till VD på 1 år - så blev 33-åringen från Östersund en av Sveriges mäktigaste ledare
  5. 30-åringen från Åmål har blivit en av Sveriges största influencers – ” många ger upp vid minsta motgång”
  1. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  2. ”Det kommer en krasch – och den blir massiv”
  3. Tunga investeraren: Tesla kommer gå under
  4. 53-åringen som nyss gick i pension med 26 miljoner: Det här är det dummaste du kan göra med dina pengar
  5. Två killar från förorten har byggt ett monster som växer snabbare än Spotify – ”Vi har fått jobba dubbelt så hårt”

SENASTE VA