Fotograf: Francois Wavre

Den hemliga svenska pillermiljardären förbereder sin nästa expedition - här är planen

Han är en av Sveriges mest hemlighetsfulla miljardärer. Han är ensam i världen om att ha besökt jordens alla åtta poler - nu förbereds nästa expedition.

Den tjugonde december i år ska 55 forskare från 30 olika länder ge sig av från Kapstaden. De ska ut på en tre månader lång resa med det ryska forskningsfartyget Akademik Treshnikov. 

Fartyget ska ta sig till Södra oceanen där forskarna ska undersöka den Södra oceanen samt kartlägga outforskade livsformer kring Antarktis, skriver Business Insider.

Bakom expeditionen står en av Sveriges rikaste och mest hemlighetsfulla person, den 66-åriga Frederik Paulsen. Hans föräldrar grundade Ferring Pharmaceuticals i Sverige år 1950. Ferring Pharmaceuticals huvudkontor är idag placerat i Schweiz och bolaget är ett av världens 50 största läkemedelsbolag. Som ensam ägare till bolaget står Frederik Paulsen.

Med en nettoförmögenhet på 35 miljarder kronor och en stor lust för äventyr har han under sin livstid deltagit i många expeditioner, till nästkommande expedition är det dock oklart om han kommer delta eller om han endast kommer betala för den.

Han är medlem i "American Explorers Club" och är den enda personen i världen som har besökt jordens alla åtta poler, vilket tog honom 13 år.

"Det är mycket svårt att genomföra polarexpeditioner, särskilt i norr, utan att arbeta med ryssarna. Jag började bygga ett nätverk där och i dag har jag ett antal filantropiska aktiviteter i landet", har han sagt i en tidigare intevju med Veckans Affärer.

Paulsen motiveras av utmaningar och hatar att misslyckas.

En del av expeditionerna genom åren har varit mer nervkittlande än andra. Ett sådant exempel var när den ryska miniubåten Mir2 förlorade kontakten med moderskeppet på vägen upp från havsbotten. I nittio minuter svävade Paulsen och de övriga fritt. 

"Det var bara att gå och lägga sig. Fanns inte så mycket annat att göra", var Paulsens kommentar till den incidenten.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.