Fotograf: TT

Efter Khans tal på konventet: Konstitutionen upp på bestseller-listan

Efter Khizr Khans känslosamma tal riktat mot Donald Trump på demokraternas konvent, har den amerikanska konstitutionen plötsligt gått upp på Amazons bestseller-lista.

Khizr Khan, vars muslimska son dött under sin tjänstgöring för USA i Irak-kriget, höll ett mycket uppmärksammat tal under demokraternas konvent. Under talet ifrågasatte han bland annat om republikanernas presidentkandidat Donald Trump faktiskt läst konstitutionen samtidigt som han höll upp ett exemplar och erbjöd honom att låna den.

Trump gick senare till motangrepp  mot dels Khans fru och undrade varför inte hon sade något under talet, samt mot Khan som han sade inte hade någon rätt att stå inför miljontals människor och påstå att Trump inte läst konstitutionen, vilket han hävdade att han gjort. 

Trump fick mycket kritik såväl internt som externt medan Khizr Khan och hans hustru fick i sin tur ta emot hårda attacker från Trump. Efter bråket dök det emellertid upp en oväntad vinnare, nämligen en pocketversion av den amerikanska konstitutionen.

Khans tal ledde till en rusning efter den amerikanska konstitutionen, vilket fick försäljningen för en av versionerna att rusa till höjden. En knapp vecka efter talet lyckades nämligen en pocketversion knipa åt sig andraplatsen på Amazons lista över de mest sålda böckerna, slagen endast av Harry Potter.

Men i en oväntad vändning är det inte Khans version som gör succé, utan en kommenterad variant som publicerats av National Center for Constitutional Studies (NCCS), en grupp som har benämnts som en 'mormonsk grupp på ytterkanten', där grundaren blivit beskriven som en 'antikommunistisk konspirationsterrorist'.

Business Insider skriver om hur boken innehåller konstitutionen i dess ursprungliga form, men att det har lagts till bibelbaserade kommentarer och noteringar med en extrem högerinriktning genom hela boken.

Flera köpare är missnöjda med boken. Bland annat skriver en att man inte bara får konstitutionen utan även massa högerpropaganda. En annan rekommenderar nya köpare att välja en annan version.

Boken har trots detta tagit sig ända upp till andraplatsen på Amazons bästsäljarlista, kanske för att den endast kostar 1 dollar, vilket har fått andra förlag att reagera. American Civil Liberties började till exempel ge bort sin version helt gratis.

Trots konkurrenternas försök att vinna tillbaks marknadsandelar finns det för tillfället redan 15 miljoner exemplar ute bland allmänheten enligt NCCS.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.