Fotograf: Film

Trader som förlorade miljardbelopp varnar: Samma sak kan hända igen

Den tidigare tradern är fortsatt skeptisk till hur arbetslivet ser ut för en trader.

Den tidigare UBS-anställde Kweku Adoboli, som är den mest kostsamma tradern i Storbritanniens historia, har i en intervju med BBC sagt att en ny tradingskandal inom den schweiziska investmentbanken är möjlig med tanke på pressen som finns på traders.

Enligt Kweku Adoboli är det den konstanta press som investmentbankerna sätter på sina traders när det kommer till att hålla uppe samma lönsamhetsnivå som ligger till grund varför de tar större risker.

”Ifall investmentbanker fortsätter att jaga samma lönsamhetsnivå som de har haft i det förflutna är enda sättet att generera dessa vinster genom att ta större risker”, säger han.

Enligt Kweku Adoboli finns det många unga personer som han talat med, däribland tidigare kollegor, som uppgett sig kämpa med samma svårigheter, samma konflikter och tryck som han själv kring att leverera oavsett vad.

LÄS MER: Elon Musks superfusion är ett faktum

Samtidigt uppgav han sig själv vara ledsen över sitt agerande under tiden på UBS. Han uttryckte sig vara förkrossad inte bara för sin egen skull utan för hela UBS och de personer som han arbetat med. 

Kweku Adoboli tillägger dock att andra på banken kände till hans handlingar. UBS har tidigare förnekat att någon annan ska ha varit medveten om vad Adoboli höll på med. Inga åtal har heller lyfts mot andra traders inom investmentbanken.

35-årige Kweku Adoboli frisläpptes förra året från Maidstone-fängelset i Kent, England, efter att ha avtjänat ungefär hälften av sitt sjuåriga fängelsestraff. Han dömdes i början av 2011 för att ha genomfört vidlyftiga affärer han inte hade befogenhet att göra och som resulterade i förluster för UBS på 2,3 miljarder dollar.

TIPS: Följ utvecklingen på börsen idag i realtid på VA Finans. Ladda hem VA Finans populära app utan kostnad från App Store eller Google Play

Vill du ha full koll på börsen? Följ VA Finans på Facebook!

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST