Alkoholmarknaden spås växa med 100 miljarder dollar - på grund av förarlösa bilar

Alkoholjättarna kan få en rejäl skjuts tack vare utvecklingen av förarlösa fordon. En bank har räknat på hur mycket marknaden kan växa.

Många menar att förarlösa fordon i framtiden kommer ta över bilmarknaden. Teknikjättar som Google och Apple spenderar redan stora summor på marknaden för att vara med redan från start, och för bara ett par veckor sedan meddelade även e-handelsjätten Alibaba att de ger sig in i marknaden för de förarlösa fordonen.

Den här utvecklingen kan komma att slå hårt på en del befintliga bolag. Deloitte har bland annat förutspått att försäkringsbolagen kommer gå miste om 120 miljarder dollar. Även de klassiska biltillverkarna spås få det tuffare när den tradiotionella marknaden krymper och konkurrensen ökar från utmanare som Tesla.

Men det är inte bara bilmarknaden som påverkas.

Alkoholtillverkare, till exempel, kan få en rejäl skjuts av de förarlösa bilarna.

Det är en marknad som tagit en del stryk i samband med hårdare alkohollagar kring bilkörning i länder som Kina och Skottland, enligt en artikel i Business Insider.

Morgan Stanley har gjort en analys över hur mycket spritindustrin kan tjäna på en ökning samt utveckling av samåkning och förarlösa fordon. Man räknade på den nuvarande globala alkoholkonsumtionen och värdet av den. Därefter tog man uppskattade siffror från hur samåkning och förarlösa fordon påverkar spritbranschen. Därigenom fick man fram att alkoholindustrins värde kan öka med omkring 833 miljarder.

I basscenariot utgår Morgan Stanley från att de som annars skulle ha varit förare kommer att konsumera en drink mer i veckan. De har sedan räknat på värdet per drink i premiumsegmentet och trolig utveckling av välståndet och då kommit fram till att den årliga tillväxten för alkoholkonsumtionen bör uppgå till ungefär 0,8 procent per år. En siffra de sedan multiplicerat på den nuvarande konsumtionen för att få fram hur mycket den tillväxten är värd.

I ett extremt positivt scenario kommer man istället fram till att den årliga tillväxten kan uppgå till 1,88 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST