Fotograf: Tesla

Elon Musks superfusion är ett faktum

Den planerade sammanslagningen av Tesla och SolarCity har offentliggjorts.

Amerikanska elbilstillverkaren Tesla Motors kommer att förvärva SolarCity i en affär 2,6 miljarder dollar. SolarCity kommer att bli ett helägt dotterbolag till Tesla och värderas till 25,37 dollar per aktie.

Affären har varit på gång ett tag men det är först nu som de båda parterna kommer överens. Då Teslas vd Elon Musk även är ordförande och största aktieägare i SolarCity har bolaget tillsatt en speciell kommitté för att se över det erbjudande som Tesla lagt fram.

Affären innebär att Tesla betalar med 0,11 egna aktier per aktie i SolarCity. Solenergibolaget får samtidigt 45 dagar på sig att undersöka eventuella bud från andra potentiella köpare.

I Musks masterplan del 2, som är en affärs- och produktplan för Tesla, som lanserades den 20 juli avslöjade han att Tesla vill leverera solpanelstak med integrerad batterilagring till kunder, vilket förklarar intresset av ett uppköp av SolarCity. De båda företagen uppger idag att man räknar med kostnadssynergier på 150 miljoner dollar under det första helåret efter att affären stängts.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.