Fotograf: Pixabay

Kyle Bass investerar i startup som ska förutspå framtiden

Bland annat genom data från konvesationer på nätet ska företagen förutsäga framtiden.

Kyle Bass, en amerikansk investerare som är känd för att förutspått stora marknadshändelser, bland annat bolånekraschen i USA och bankkrisen i Kina, har investerat 3,2 miljoner dollar i startupen Predata. Företaget använder data från konversationer på nätet för att förutsäga politisk volatilitet och risk, enligt Bloomberg.

"Predata har förutspått världshändelser med beundransvärt förutseende och precision, inklusive Brexit-utfallet och testskjutningar av missiler i Nordkorea", uppger Bass i ett uttalande och menar att bolagets produkt är "ett väsentligt verktyg". 

LÄS ÄVEN: Hennes batteri kan förlänga Teslas körsträcka med 70 procent

Kapitalet kommer ur Bass egen ficka - hans kapitalförvaltningsbolag Hayman Capital Management står inte för investeringen. Edison Partners, Chicago Ventures och Conversation Capital är de andra deltagarna i investeringsronden, uppger New York-baserade Predata. Inga uppgifter om storleken på investeringarna från övriga deltagare har rapporterats.

Predata samlar in metadata från publika konversationer och kommentarer på nätet och använder informationen för att numeriskt fastställa sannolikheten för volatila händelser inom politik, finansiella marknader och nationell säkerhet. 

LÄS MER: Veganskt 'forskningsmirakel' för 690 miljoner ska smaka precis som kött

Enligt bolaget har attacken på oljefält i Nordafrika, ryska militära provokationer och stora rörelser i valuta- och räntekurserna förutspåtts. 

James Shinn, bolagets vd och grundare med bakgrund inom bland annat CIA, uppger att pengarna ska gå till att anställa fler ingenjörer och säljare, samt för djupare produktforskning och utveckling. Chris Sugden, managing partner på Edison kommer ta plats i Predatas styrelse.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant