Fotograf: Pexels

Könsdiskriminering kostade det här bolaget 163 miljoner kronor

Kvinnliga anställda uppger att de har blivit diskriminerade på grund av sitt kön.

Amerikanska chipjätten Qualcomm har nått en förlikning med kvinnliga anställda som anklagat bolaget för könsdiskriminering. Överenskommelsen, som först måste godkännas i domstol, kommer kosta bolaget över 19 miljoner dollar, motsvarande 163 miljoner kronor. Det rapporterar Recode. 

LÄS ÄVEN: 160 år till jämställda löner - Sverige rasar i rankingen

"Även om vi har starkt försvar mot påståendena valde vi att fokusera på att fortsätta göra meningsfulla förbättringar på våra interna program och processer som framdriver rättvisa, mångfald och en inkluderande arbetsstyrka vilket är värden som vi delar och anammar", uppger bolaget som inte vill kommentera ytterligare eftersom uppgörelsen ännu inte har godkänts av domstol. 

Förlikningen som nåddes innan bolaget drabbades av en stämningsansökan innebär även att Qualcomm måste införa nya riktlinjer och procedurer för att säkerställa att kvinnor som arbetar inom det tekniska området har möjlighet att få samma jobb som sina manliga kollegor.

Uppgörelsen nåddes efter månader av förhandlingar och två medlingssamtal tidigare i år.

LÄS MER: Rapport: Bolagen som är sämst i världen på jämställdhet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST