Ny forskning visar att till och med svår stress kan vara nyttig

Med rätt inställning kan stress bli fördelaktig.

Det har sedan länge varit känt att stress kan förbättra prestationen. Det är själva grundtanken. Kortisol och adrenalin skickas ut i kroppen och gör den redo att springa ifrån björnen eller ta sig an hövdingen i grannstammen. Dock har forskare hittills trott att fördelarna har en gräns - att människan till slut brister för trycket.

I längden kan ju stress ha förödande följder. Ingen vill ha andan i halsen och huvudet i spinn hela tiden. Dessutom ökar långvarig stress risken för dödliga hjärt- och kärlsjukdomar.

LÄS MER: Jobbstress dödar 200 svenskar varje år

Ny forskning visar dock att, trots de uppenbara riskerna, tål vi betydligt mer än vad man tidigare trott. Det nya lägret inom stressforskningen lägger allt större vikt vid inställning, refererar The Economist. De betonar att gränsen för den skadliga och den goda stressen är långt ifrån självklar – och att man inom den här gråzonen har stora möjligheter att vända det till synes svarta till vitt.

Faktum är att samma stress, uppfattad annorlunda, kan trigga en annan fysisk reaktion med andra kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser för hälsa och prestation. I en studie visade Alia Crum på Stanford att studenter som trodde att stress förbättrade prestationen var mer benägna att be om detaljerad feedback efter en obekväm övning i att tala inför folk. Att se stressfulla situationer som en utmaning snarare än ett hot triggar dessutom fysiologiska rektioner som hjälper – och inte skälper – tankegångarna.

LÄS ÄVEN: Stressforskaren: "Lägg ner idén om att alla ska vara så himla effektiva"

Alia Crum har gjort fler studier för att visa på hur den fysiska reaktionen på stress påverkas av de initiala tankarna. 2013 utsatte hon volontärer för jobbintervjuer. Innan visade hon två filmer: Den första beskrev hur stress kunde vara till nytta, den andra fokuserade på stressens skadliga aspekter. Deltagarna fick utstå svår kritik under de fejkade jobbintervjuerna. Salivprov kunde sedan bekräfta att de som sett den positiva filmen utsöndrat mer DHEA, ett hormon förknippat med hjärnans tillväxt.   

Så nästa gång du befinner dig i en pressad situation kan det löna sig att tänka rätt om stress - eller som Alia Crum sammanfattar det i sitt Ted Talk: ”Change your mindset, change the game”.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST