Fotograf: Pexels

Snabbmatsjättens utbrott av avföringsbakterier får vinsten att rasa 82 procent

Försöker desperat vinna tillbaka kundernas tillit.

Den amerikanska snabbmatsgiganten Chipotles försäljning har störtdykt det senaste året på grund av ett utbrott av E. coli-bakterier, skriver CNN.

Bolaget kom på torsdagen med kvartalsrapport för Q2, där det står klart att vinsten rasar med hela 82 procent jämfört med samma period förra året.

Utbrottet började i juli i fjol, och pågick fram till januari. De första upptäckterna av E. coli-bakterier i företagets restauranger gjordes i nordvästra USA, men utbrottet spred sig sedan till ett tiotal stater.

E. coli är en tarmbakterie som både människor och djur bär på. Den kan i vissa fall orsaka diarré, magsmärtor och ibland ge njurskador. Bakterien smittar ofta genom mat, till exempel otillräckligt upphettade hamburgare, opastöriserad mjölk, sallad och kallrökt korv.

LÄS ÄVEN: Snabbmatskedjornas anställda: "Här är maten du aldrig borde äta"

Orsaken till utbrottet är fortfarande oklar, men företaget har nu börjat utbilda sina anställda i matsäkerhet. Man initierade även ett nytt kundlojalitetsprogram, kallat Chiptopia, som enligt bolagets vd Steve Ells har slagit mycket väl ut. Han menar att kunderna "omfamnar programmet" och att "nästan 30 procent av alla transaktioner kan kopplas till Chiptopia".

"Hela vårt bolag fokuserar på att återvinna kundernas tillit. Trots att det endast gått några veckor sedan Chiptopia lanserades, är vi glada att vi ser att juli månads försäljning redan har förbättrats", sa Ells enligt CNN. 

Chipotle finns i dagsläget i USA, Kanada, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Kedjan serverar mexikansk snabbmat, främst tacos och burritos.

LÄS ÄVEN: Snabbsmatsjätten som låter dig äta burgare i bastun

Den rasande försäljningen här fått aktien att sjunka med nästa 40 procent det senaste året. Jämfört med samma kvartal förra året har försäljningen gått ner med 23,6 procent. Gårdagens rapport fick först aktien att stiga, men vid stängning stannade den på omkring 2 procent ner.

Chipotles aktie senaste 12 månaderna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST