Fotograf: Tesla

Tesla går in i fas två - med ellastbilar, solcellstak och bilpooler

Elon Musk har presenterat Teslas nya innovationer, och redan nästa år kommer första nya modellerna presenteras.

I augusti 2006 presenterade superentreprenören Elon Musk sin första masterplan för Tesla där han beskrev företagets affärs- och produktstrategi. Tio år senare presenterar Musk masterplan del två i ett blogginlägg på Teslas hemsida.

"Poängen med allt detta var, och är fortfarande, att påskynda uppkomsten av hållbar energi, så att vi kan föreställa oss ett liv som fortfarande är bra långt in i framtiden. Det är vad "hållbart" betyder. Det är inte någon dum grej för hippies - det är viktigt för alla", skriver Musk i blogginlägget som publicerades igår.

Enligt Musk är den första masterplanen näst intill slutförd. Målen i den var bland annat att skapa en prisvärd bil som tillverkas i stora volymer och att förse konsumenter med solenergi.

LÄS ÄVEN: Elon Musk tweetar om nytt "top secret" Tesla-projekt - får aktien att stiga

Målen i den uppdaterade masterplanen är:

1. Expandera elbilsproduktionen till alla stora fordonssegment, däribland tunga lastbilar och bussar.
2. Utveckla fordonens självkörandeförmåga så att den blir tio gånger säkrare än manuell körning genom en stor inlärningsflotta.
3. Möjliggöra för Teslaägare att tjäna pengar på sina bilar när de inte används.
4. Skapa solcellstak med integrerad batterilagring.

Redan nästa år kommer bolaget presentera större fordon, enligt Musk. Det är även första gången som Musk skriver att bolaget har planer på att konkurrera direkt med bolag som Uber och Lyft.

Planen presenteras under en tuff period för Tesla. Bolagets bud på solenergibolaget SolarCity ogillas av investerare och billeveranserna tar längre tid än väntat. Teslas bilar har även varit inblandade i dödsolyckor där bilarnas semiautonoma självkörandeteknik utreds av amerikanska myndigheter.

LÄS ÄVEN: Företagsledarnas favoritfrågor - det här vill Elon Musk och Richard Branson veta när de anställer


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.