Fotograf: Mad Men

Karriärkonsulterna tipsar: 6 steg för att ta nästa kliv i din karriär

Coachernas viktigaste tips för jobbsökningsprocessen.

Nu på sommaren är det många som blir sugna på att byta jobb. Lite ledighet skapar distans till det nuvarande jobbet, och kanske kommer man till insikt om att det är läge att skaffa ett nytt och gå vidare.

Men att hitta det perfekta jobbet är inte alltid så lätt. Sajten Fast Company har med hjälp av tre karriärscoacher sammanställt en sexstegsguide för hur du går tillväga för att hitta jobbet för dig.

Steg 1. Planera din drömdag
Ok. Vi börjar enkelt. Om du fick bestämma helt själv, hur skulle din arbetsdag se ut? Besvara de här frågorna:

  • Hur skulle dagen vara strukturerad?
  • Vilka aktiviteter skulle vara del av dagen?
  • Vilken typ av arbete skulle du göra?
  • Var skulle du du göra det?
  • Vilken typ av människor skulle du jobba med?

Steg 2. Gör en "lycko-ranking"
Börja ranka saker i ditt liv efter hur lycklig de gör dig. På en skala 1 till 10, hur lycklig blir du av att gå till ditt jobb, att cykla, att måla, att laga mat?

Efter ett tag kommer du ringa in de typer saker som gör dig glad, och de som inte gör det. "Allting som du rankar 7 eller högre säger dig någonting. Och det är inte är inte trams, det är vetenskapligt bevisat", säger Barbara Sher, författare till bästsäljaren "Wishcraft: How to Get What You Really Want".

Steg 3. Tänk på vad du inte gillar
Det finns mycket att lära av vad man inte gillar. Att tänka på vad det är du ogillar med vissa jobb kan leda dig i rätt riktning, menar Pamela Mitchell, författare till boken "The 10 Laws of Career Reinvention".

Men även om du skulle hata ditt nuvarande jobb är det viktigt att ändå försöka se vad det är du faktiskt gillar, påpekar hon. Det kan också göra ditt nuvarande jobb lite mer uthärdligt.

Steg 4. Tänk som en detektiv
Se ditt jobbsökande som ett kriminaldrama! Leta efter små ledtrådar på vad som passar och inte passar.

"Du ska leta efter dina naturliga talanger, personlighetsdrag, saker som du inte tröttnar på", säger Nicholas Lore som skrivit boken "The Pathfinder". "Då kommer det finnas ett samband mellan det arbete du lägger ner och vad du får ut av det."

Steg 5. Tänk inte för långsiktigt
Om du ser det som att du ska hitta ditt livs jobb för all framtid blir det lätt paralyserande istället för motiverande. Fokusera på var du vill vara om några år. Med en tidsbegränsad plan kan du nå mer specifika och uppnåbara mål.

Steg 6. Skapa en övergångsplan
Tänk på det som en affärsplan. Vad behöver du själv göra och vilka förberedelser krävs? Gör en lista över saker som ska göras och en tidsplan. Hur och var ska du marknadsföra dig själv? Vilka hinder kan du möta och hur ska du ta dig över dem?

"Det här är en viktig del som många glömmer. Du måste skapa en strategi först så du skapar klarhet kring vad du behöver göra, sen kan du börja göra det på riktigt", säger Pamela Mitchell.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST