Fotograf: TT / Jonas Ekströmer

Ericssons aktieägare överens: Sparka Vestberg

Nu ska Hans Vestberg bort.

Ericssons huvudägare Investor och Industrivärden är överens om att Hans Vestberg måste avgå som vd för telekombolaget. Det skriver Dagens Industri.

Hans Vestberg tillträdde som vd för Ericsson den 1 januari 2010, och enligt Di kommer han att få avgå så fort Ericsson gjort klart med en ny vd. Men styrelsen och ägarna har enligt uppgifterna samtidigt problem att hitta en lämplig efterträdare.

"Problemet är att det kan vara svårt hitta en lämplig efterträdare som vill ta jobbet. Det finns ingen intern kandidat och externa kandidater kan avskräckas av situationen i Ericsson", säger en källa till Di.

Bland annat har Vestberg fått kritik för att han och ledningsgruppen har tagit ut mycket höga löner trots att aktien har rasat. Enligt SvD har ledningen sedan 2010 tagit ut totalt 1,3 miljarder kronor. Av dessa har 265 miljoner gått till vd Hans Vestberg.

Inte heller analyshusen är nöjda med Ericsson. B-aktien sjönk 5,59 procent på tisdagen till 60,80 kronor efter en svag rapport. Efter telekombolagets rapport sänkte många sin rekommendation för Ericsson.

* SEB sänker till 65 kronor (68) (behåll)
* BMO Capital sänker till 7 dollar (8) (market perform)
* Canaccord Genuity sänker till 7 dollar (8,50)
* Cowen & Company sänker till 6 dollar (7)
* Credit Suisse sänker till 55 kronor (60)
* Bernstein sänker till 62 kronor (70)
* Liberum sänker från köp till behåll

LÄS ÄVEN: Styrelseordförande om sparkad Ericssonchef: "Har inte att göra med korruption"


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.